istock_000015382653small

Как да се справим с новия вирус във Фейсбук?

05 септември 2016

Нов вирус се появи във Фейсбук. Той представлява вреден код, който от даден профил на ваш приятел в социалната мрежа с линк препраща към уеб страница или към т.нар. виртуални магазини.

С кликането върху този линк става и „заразяването“. Обикновено той примамва със заглавия от типа: „Вижте какво мислят за вас вашите Фейсбук приятели“, „Вижте кой е посещавал профила ви във Фейсбук“, „Кой следи профила ви“ и производни.

Експертът по информационна сигурност Борис Гончаров обясни пред Дарик, че трябва да сме много внимателни, защото последствията могат да бъдат сериозни.

Сред вредите са външно лице да поеме контрол върху компютъра, да се краде банкова информация и други. Ако кликнем на вирус, трябва да сканираме компютъра, за да видим дали не сме се заразили.

Все пак, в случай че сме се „заразили“, експертът обясни какво може да се предприеме: „За съжаление няма кой знае колко неща, които да направите, за да се отървете от вируса. Но със сигурност може да изтриете постовете, които са се появила на стената ви и са съмнителни, не са от вас. Съответно е добре да прегледате настройките за сигурност във Фейсбук и да се опитате да ограничите такъв тип постове. Все пак няма вълшебна ситуация, с която да решите проблема си с едно кликане. Не е толкова просто. Трябва да се внимава. Не трябва да се клика безразборно, независимо дали идва от познат във Фейсбук или не. Трябва да се селектира и преценява“, посочи Гончаров.

Специалистът обясни, че има начин и безплатни услуги чрез уебсайтове, където да проверим даден линк дали е зловреден, или не. Един от тези сайтове за проверка например е virustotal.com

Съответно ако имате съмнителен файл, който вече е свален на компютъра ви, също може да бъде изпратен там, за да проверите дали съдържа вирус.

снимка: cyberpclube.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)