powersoul-hand-shower-130

Как един студен душ може да ви помогне?

06 април 2019

Лятото предстои и всики ние искаме да сме във по-добра  форма за него. Не е задължително веднага да хукнете към фитнес клуба. Има и друг вариант да се тонизирате, да отслабнете и да намалите стреса – душ със студена вода! Той е добре не само за закаляване. Има и други ползи!

w99фнф0


Студът активира кафявата мазнина и спомага за отслабване.
В нашето тяло има два вида мазнини – бяла и кафява. Втората  е в зоната на гърба и шията и е предназначена да ви стопли. Когато тялото ви стане студено, кафявата мазнина започва да се топи и да ви затопля. Така губите тегло по-бързо.

Студеният душ тонизира
Дейв Еспрей, който се смята за баща на биохакинга, споделя,  че всяка сутрин започва деня като за една минута взема леден душ. Факт е, че когато тялото ни е преохладено, то получава сигнал за бедствие и активира всичките си ресурси, за да бъде спасено.  Съответно, всички клетки са включени, за да ни стоплят. Такъв „шоков” шейк е много полезен и ни снабдява с енергия. Както казва Дейв,  първите три- четири дни е трудно да свикнеш със студения душ, но после се пристрастяваш.

Укрепва имунната система.
Колкото по-често замръзвате, толкова по-устойчиви на студ ставате. Студеният душ ще укрепи имунната система и няма да се разболявате така лесно от вируси или от климатика в офиса.

 w9оосхтбх90
Помага за борбата със стреса
Студената вода помага да се повиши настроението ви – без значение колко „диво“ звучи. Той активира нервната система и увеличава нивата на бета-ендорфин и норепинефрин в кръвта. Най-важното нещо, което трябва да запомните е, че тези индикатори „премахват“ чувството за безпокойство и спомагат за борбата с депресивното състояние. Плюс това, поради студа, тялото ни изпраща голям брой електрически импулси към мозъка, които също могат да имат антидепресивен ефект.  За добро настроение е достатъчно да прекарате две минути на ден под студена вода.

Химическо почистване
Това не е само втвърдяване. Студената вода е много по-малко химическа – говорим, разбира се, за живота в града и за използването на обществена водоснабдителна система. Реагентите се добавят към горещата вода, за да се избегне корозия в тръбите – съответно, тези мерки не са необходими в студена вода. Според закона е позволено използването на хлорсъдържащи реактиви – необходимо ли е да се кажем, че изсушават кожата и нямат много положителен ефект върху организма като цяло. Разбира се, те се използват в рамките на количествената норма, но това не прави тези вещества по-полезни.

И така – опитайте със студения душ!

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)