Швеция

Как електроенергията може да струва жълти стотинки? Питайте Швеция

27 април 2019

Темата за електропроизводството и енергията у нас винаги е била на мода. Преминавайки на бърз ход около темата за политическите скандали в тази насока обаче, ни се иска да ви разкажем как решават тези проблеми някои от най-развитите страни в света и в конкретния случай – Швеция.

Страната, за която екологията е на почит, има една от най-ниските вредни емисии и причината е прозаична – вносната енергия е едва 30%, а останалите идват от „зелени“ енергийни източници. Да, скандинавците също имат своите електроцентрали и цели 8 ядрени реактори, но за разлика от нас, много по-рано са усетили „откъде духа вятърът“ (може да го разбирате и съвсем буквално) и са заложили на здравето и природата. Да не говорим, че този им приоритет всъщност им е донесъл и най-евтината електроенергия, за която бихте се сетили някога.

Електроенергия от вятърни турбини - Швеция

Стотинки за ток

Покрай особеностите на климата и студеното време, е логично да се досетим, че Швеция е сред най-големите консуматори на електроенергия в света. Да, но цената за един киловатчас за битови нужди е 4,2 йоре или под една стотинка в наши пари. Простата аритметика показва, че ако едно домакинство харчи 20 хиляди киловатчаса годишно, плаща за тях… 157 лв. и то при средна годишна заплата от 290 261 крони или 51 145 лв. Тук вече и сами можете да сметнете за какво перо става дума.

Но как става това?

Решението е просто. Шведите са се усетили, че има много възможни евтини източници за електроенергия и са заложили на тях.

Вятърът

Заедно с Норвегия, те са сред най-често използващите вятърна енергия. Страната има близо 3000 турбини, задвижвани от вятъра, като продължава да се работи в тази насока. Освен това, такива се строят не само в морето, но и на сушата.

Гори

Горите

Като страна, ценяща високо екологията, Швеция отдава особено значение на биоенергията. Е, разбира се, 63% от територията й е покрита с гори и е логично те да бъдат използвани както за пикник, така и за индустриални нужди.

Слънцето

В последните години, държавата финансира солидно пазара на соларни панели, като инвестира големи суми в проучването на слънчева енергия, фотоволтаиците и соларните горива.

Соларна енергия

Етанол

Още в края на миналия век, страната започва да изпозва етанола като възобновяем енергиен източник и днес е сред лидерите в отрасъла. Друг е въпросът, че той се извлича от захарна тръстика, зърно, цвекло и целулоза и не всички шведи са съгласни с използването му за битови нужди.

Гушни ме да се стопля

Тук вече няма как да не отдадем аплодисменти. Идеята е проста – да се използва топлината на тялото за съхранение на електроенергия. В Скандинавия от доста години се строят т.н. „пасивни жилища“, които са построени от такива материали, че използват топлината, излъчвана от телата на обитателите и електроуреди като готварски печки, лампи, ютии.

"Пасивно жилище" в Швеция.

„Пасивно жилище“ в Швеция.

Първата подобна сграда се появява още през 2001 г. в Швеция, а в Стокхолм днес дори топлината на пътниците, преминаващи през централната гара, се използва, за да се отопляват околните сгради. Идейно, нали?!

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)