Easter-Buffet-Brunch

Как се празнува Великден по света? (част I)

15 април 2017

Всяка година милиони хора по света празнуват Великден. За православните християни това е най-светлият християнски празник. За католиците Великден е вторият най-голям религиозен празник след Коледа.

Боядисани яйца, козунак, великденски зайчета, това са символите на светлия празник. Но както с всеки друг обичай, всяка страна отбелязва деня по свой начин. В някои страни ритуалите са чисто религиозни и следват притчата за Възкресението на Христос. На други места традициите излизат извън религиозния ритуал и носят спецификата на мястото, където се празнува.

Ето какво правят на Великден хората в някои страни по света.

Традиционното ястия на трапезата в Полша е бял колбас, който се подправя със сол, мускатово орехче, чесън пипер, растението със специфичен аромат майорана и се поднася с цвекло. За десерт се сервира щрудел от мак и агне, направено от разтопена захар. Поставя се специален великденски хляб „Пасха“, приготвен от ръжено брашно и намазан със свинска мас, украсен с кръст от тесто най-отгоре.

Великден в съседна Румъния се отбелязва подобно на нас. Яйцата се боядисват в четвъртък, като най-използваният цвят е червеният. На този ден се приготвя и специален великденски козунак, известен като „Пасха“, чиято форма символизира гроба на Исус. Според популярен ритуал в реката се хвърлят черупки на яйца и така се призовава празника „да дойде“. В петък се отбелязва Разпети петък и се посещава църква, подобно на нашия ритуал за преминаване под масата. В събота през нощта се ходи на църква за великденската литургия. Според обичая в Румъния, в събота вечерта се носят боядисани яйца и храна в специална купа, които трябва да бъде благословена от свещеника. Благословената храна се носи вкъщи, най-напред се яде от нея и чак тогава се яде от другата храна в дома, която не е благословена.

В САЩ всяко семейство отива на църква преди обяд, след което се събира на празнична трапеза. Основните великденски ястия са шунка, картофи и ананас. Децата вярват, че „великденското зайче“ им е изпратило кошница с боядисани яйца и лакомства. На този празник се играе популярната игра с надпреварване с цветни яйца по наклонена ливада. Всяко година на поляната пред Белия дом се играе най-голямата такава игра, за което идват стотици деца и родители от страната.

В далечната ни Австралия много популярни са захарните яйца. Символ на Великден в Австралия е шоколадово или захарно яйце във формата на билби. Билби е малко торбесто животно, което прилича на мишка. Захарните зайци също са разпространени както и в повечето католически страни по света. Главните ястия на празничната трапеза са печено агнешко, пилешко със зеленчуци на скара. Традиционният австралийски великденски десерт е сладкиш „Павлова“ от целувчено тесто с ягоди, киви, ананас и мандарини. Преди да отидат на църква, австралийците закусват с горещи кифлички.

В Италия на трапезата задължително присъства агнешко с печен артишок. Все още е популярна традицията в някои италиански села да се разиграват сцени от Христовите мъки. Във всеки дом задължително присъстват огромни яйца от шоколад, в които се поставят изненади и опаковани подаръци.

(следва продължение)

текст: Милена Христова
снимка: kaneffgolf.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)