smile_people1

Как усмивката издава от коя държава сме?

17 май 2015

След като съвсем наскоро ви разкрихме как начинът, по който се смеете, определя каква личност сте, сега ще ви разкажем и как усмивката може да ви разкрие от… коя държава е притежателят й. Резултатите са дело от проучване на психолози от Университетите в Уисконсин и Кардиф, като в изследването са се включили над 5000 участници от 32 страни. Така например е установено, че ако говорим за страни като Канада, САЩ, Австралия или Зимбабве, хората са далеч по-изразителни в опит да покажат позитивна емоция. Точно обратната е ситуацията, когато става дума за жители на Русия, Швейцария, Китай, Индонезия и Бангладеш – там действително се потвърждава стереотипа, че те са по-скоро намусени или пък трудно може да бъде разчетена някаква емоционална реакция.

Как усмивката издава от коя държава сме?

Учените открили и любопитна взаимовръзка между отделните различия – оказва се, че в страни, в които има по-високи исторически нива на.. имиграция, хората са далеч по-склонни да използват усмивката като начин на общуване. Обяснението им е, че това вероятно е начин за преодоляване на някои от въпросите, свързани с комуникацията в държави, в които има смесица от различни езици и култури.

Group of smiling friends against white background
„Смятаме, че липсата на общ език и обща култура подтиква хората към по-често невербално изразяване на емоция. В противен случай те не биха могли да разбера как се чувства или какво мисли отсрещната страна, какво харесва и какво не“, заключва ръководителят на изследването, професор Пола Нидентал от университета в Уисконсин. Според друго проучване пък, най-рядко усмихващите се хора по света са аржентинците, които се влияят твърде много от икономическото положение в страната. В световен аспект се потвърждава заключението за Русия, изпреварени единствено от жителите на Япония, където използвали усмивката със съвсем различен мотив от този да покажат дружелюбност – там най-често се усмихвали в опит да демонстрират уважение на отсрещната страна или пък в опит да… прикрият разочарованието си.

текст: Марио Трифонов
снимки: Regex.info, Afs.org

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)