C0s_o74XEAAybWK

„Калашников“: Принцеса Лея ползва наш пистолет

19 декември 2017

Руският оръжеен концерн „Калашников“ разкри, че принцеса Лея от оригиналната трилогия на „Междузвездни войни“ стреля с реално съществуващ съветски пистолет, пише dir.bg. Става дума за съветския малокалибрен пистолет „Марголин“, които е с вграден дулен компенсатор и се произвежда между 1948 и 1991 година. Пистолетът се използва от съветските световни и олимпийски шампиони, като предназначението му е само за спортна стрелба, защото има малка стопираща сила и ниска дулна скорост. За сметка на това, пистолетът е много лек и точен. За стрелба се използват удължени патрони с периферно възпламеняване от 5,6мм калибър. След 50-те години на миналия век пистолетът се стандартизира и работи с нормалния .22-калибров патрон.

25311251-972559236252985-4778214481090187002-o

Пистолетът „Марголин“ на принцеса Лея, които е с вграден дулен компенсатор и се произвежда между 1948 и 1991 година

Може би най-интересният факт около пистолета „Марголин“ е свързан с неговия конструктор – Михаил Марголин. Той ослепява напълно на 18-годишна възраст, когато е ранен в главата по време на Втората световна война. Лекарите по чудо спасяват живота му, а след изписването му, Марголин започва да изучава конструкцията на множество оръжия – само с допир. По-късно Марголин успява да постъпи на работа в оръжеен завод, а уникалният му талант бързо е оценен. Непосредствено след края на войната, слепият конструктор успява да създаде едно „мирно“ огнестрелно оръжие, ставащо единствено за спортна стрелба. За това си постижение, той е награден с медал. Скоро пистолетът „Марголин“ става изключително популярен и извън СССР, като с него се „въоръжават“ дори и българските клубове по спортна стрелба. Той не остава тайна за запада, където също оценят качествата му.

Интересната форма на пистолета се харесва на екипа на оригиналната трилогия на „Междузвездни войни“. Оказва се, че „Марголин“ изглежда изключително добре в малките ръце на Кери Фишър, станала известна като принцеса Лея. Люк Скайуокър също използва „съветският бластер“ – оръжието се използва само от силите на „Бунтовниците“.

снимки: sciencefiction.com, defence.ru

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)