89229216_10158125811157208_1455992118047670272_o

Калина Скробек: Люксембург поема пациенти от Франция. Трябва да го направим за нашите родители!

14 април 2020

Калина Скробек е родена в гр.Земен, област Перник. Завършва основно образование в Земенската гимназия, в последствие Икономически техникум София. Заминава за Франция през 2001 година, завършва Икономическия университет в Руан и специализира счетоводен одит в Страсбург. Следва работа в KPMG и  BDO.  Омъжена е за французин – Алекси Скробек.  Днес тя живее със семейството си в Люксембург и е една от българките на престижна позиция в европейските структури – финансов контрол в Европейската инвестиционна банка в Княжеството. Двете й дъщери – Анаис и Елиза-Джорджия, приеха православно кръщение в Църногорския манастир, а кръщението на Анаис бе и първото, отслужено в Светата обител след възстановяването й. Калина е дъщеря на кмета на община Земен Димитър Сотиров.
90431610_10158147577727208_1004582207605440512_o
Днес Калина спазва социална изолация, работи он-лайн за Банката на Европа и споделя с нас:


- Здравейте Калина! Къде ви намира пандемията коронавирус и как тя промени ежедневието ви?
Пандемията ме завари в Люксембург, мястото, където работя и живея от няколко години със семейството ми. Ежедневието ни определено е обърнато наопаки, както за всички нас. Децата не ходят на училище, не се виждат с приятелчетата си, не можем да отидем на детските площадки. Аз и мъжът ми не ходим на работа и работим и двамата от вкъщи. Трудно се балансира работата, гледането на децата и другите домакински задължения. Но има и позитивни неща. Имаме време за повече лични моменти, няма го това напрежение от трафик, бързане… Изобщо забързаното ежедневие, в  което живеехме е в пауза.
-Как намирате реакциите на Люксембург – навреме ли вкараха мерките, адекватни ли са те, здравната система ще поеме ли болните?
Мерките в Люксембург са адекватни, макар, че може би малко позакъсняха. Но и тук е интернационално място, хората пътуват много. При това – всеки ден идват над 200 хиляди човека от съседните държави – Франция, Белгия и Германия, за да работят тук. Затова може би броят на заразените и за съжаление смъртните случаи, е голям за такава малка държава. Но няма паника. Здравната система е добра. Даже Люксембург поема пациенти от съседна Франция, защото там болниците са препълнени.
Салина Скробек с дъщерите си

Салина Скробек с дъщерите си

- Какво мислите – Европа адекватна ли е в момента с обединеното си мислене и стандарти или страните са оставени сами да се спасяват?
Държавите се оказаха егоистични. Както винаги разделението между Севера и Юга сега още повече си личи. Германия и Холандия както винаги критикуват, а Италия този път (както преди време Гърция) обвинява Европа за собствените си грешки. Трябва солидарност,  разбира се, но и не може все едни и същи да плащат, а други не правят нужните реформи и да винят другите за грешките си. И все пак Еврогрупата постигна добър компромис -  540 млрд. евро ще отидат за подкрепена на засегнатия бизнес и за най-засегнатите страни. И все пак Европа не може с магическа пръчка да разреши проблемите на всички страни. Какво се казва  – помогни си сам, за да ти помогне и Господ.
- Как преминава вашата социална изолация? Разкажете ни за подробности!
Социалната ни изолация засега не е толкова трудна. Всички сме здрави. Стоим си вкъщи. Имаме повече време да обърнем внимание на къщата си. Излизаме в градината, правим си барбекю, добре, че има хубаво време. Правим си виртуални аперитиви с приятели. И имаме време да пробваме нови и различни рецепти.
- Можете ли да сравните мерките в Люксембург и България?
Не смятам, че трябва да се сравняват държавите, защото всяка страна си има своите особености. България се справя добре, защото няма толкова случаи и здравната система не е в колапс както е на други места. Тежко е, най-вече икономически. Но смятам че жертвата си заслужава. Трябва да го направим за нашите родители и близки.
Калина със съпруга си Алекси

Калина със съпруга си Алекси

- Смятате ли, че ще извадим уроци от целия тоз ужас и пандемия? Ще станем ли по-добри?
Тази пандемия ще ни промени, но може би не достатъчно. Дали се променихме след кризата 2008-2009? Не достатъчно. Всичко се върна след време както преди. Може пък този път да е различно, защото става въпрос за здравето. Но въпреки всичко не мисля, че хората ще си дадат сметка, че трябва да се пази повече природата, че трябва да оставим дивите животни в техния свят и да не ги завладяваме. Защото, ако не го правим ще има и други вируси които ще дойдат. Не, прилепите и люспестия мравояд не са ни виновни. Ние хората превземаме все повече тяхната територия и животните са принудени да съжителстват с хората. А може би едно нещо ще се промени, хората ще си мият по-чести ръцете!
-Какво ще пожелаете на родния Земен?
На Земен желая да остане все така чист и прекрасен. Хората да са здрави и да спазват мерките за социална дистанция. Малко остана -  затова дръжте се! Макар и са не съм там сърцето ми е Земен, в родната къща, която ми липсва.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)