Калин Вельов – интересен, различен и неуморим…

28 юни 2018

Проектите на Калин Вельов не спират да ни изненадват и очароват. Най-новият се нарича „Амазония денс проджект“. Екзотичната група взривява настроението на всички събития в които участват. Това бе и поводът екипът на In LIFE да го покани за открит разговор в рубриката „Интересните“. Пламът и енергията с която той твори и работи вече над 20 години е повече от завладяващ.

Калин Вельов е роден на 18 юни 1973 г. в град София в семейството на Любен и Керка Вельови.
На 7-годишна възраст започва музикалното си образование, като посещава школата по ударни инструменти и солфеж към ”Двореца на Пионерите”.
На 10 години е поканен за перкусионист в популярната детска вокално-инструментална група ”ПИМ ПАМ”, с ръководител Борис Карадимчев. Именно там са и първите турнета и телевизионни изяви на Калин като музикант. По същото време започват и уроците при най-компетентните преподаватели по ударни инструменти в България, а именно – семейство Палиеви. Следва интензивна подготовка по музикална теория, солфеж и пиано и през 1988г. Калин е приет в Националното музикално училище ”Любомир Пипков”.
През 1990 г. Калин участва в сформирането на фюжън формацията Акага, която през този период става лидер в стиловете фънк и джаз-рок. Групата е избрана да бъде официална формация на БНТ, а с това идват и многобройните участия във всички престижни музикални фестивали в България за периода 1991-1999г.
През 1991 г. идва и поканата Калин да е барабанист на популярната в България кънтри-рок група Медикус. С нея прави множество национални турнета в периода 1991-94г. Последвалите 3 години до 1997г. преминават в турнета, записи и телевизионни участия с попдуета Дони & Момчил. С тях Калин Вельов записва 3 албума и видеопродукцията ”Акустичен концерт в Народния театър”.
През 1992 г. Калин е приет да следва в Националната музикална академия ”Панчо Владигеров”. В периода 1996-98 г. къдрокосият красавец участва с фънк-кавър формация Форте в няколко задгранични турнета до Германия, Швеция, Дания, Норвегия и Гренландия. Същата формация има стотици участия по клубовете в България, където името на групата е символ на перфектна интерпретация на фънк-кавъри.
През 1998-99 г. група Акага участва два пъти в един от най-големите и престижни джаз фестивали в света –Monteux Jazz Festival. По същото време групата записва сингъл в Studio Project 2000 в Амстердам, където Акага имат и поредица от клубни изяви.
1998 г. е годината, в която Калин Вельов е барабанист на националното турне на Каналето и Дони & Момчил. По-късно същата година следва турне с Нона Йотова бенд. По това време идва и предложението на примата на българската поп музика –Лили Иванова – Калин да бъде неин титулярен барабанист. С нея Калин концертира в продължение на една година, a през ноември 1998 г. изнасят концерт и в Москва за дните на българската култура в Русия.
Сред имената, с които Калин Вельов свири и записва през периода 1997-1999г., са и Васил Найденов, Йорданка Христова, Стоян Захариев, Нели Рангелова, Георги Христов, Веселин Маринов, Стефан Вълдобрев, Владо Ампов –Графа, Латино Партизани.
През 1998 г. Калин е поканен да се присъедини към Ку-Ку бенд и екипа на Слави Трифонов. В предаването на Слави – ”Хъшове”, Калин взема дейно участие до 1999 г. Същата година е приет да следва в латино-отдела на консерваторията в Ротердам и след приключване на националното турне на Ку-Ку бенд през август 1999 г., красавецът заминава за Холандия.
Сред преподавателите му в Ротердам са известните барабанисти и перкусионисти Lucas van Merwijk, Martin Verdonk, Gerardo Rosales, Nils Fisher и Dirk Houptmann.
Четири месеца след пристигането си в Холандия, Калин получава предложение от холандската drum’n bass формация PROJECT 2000 да бъде титулярен барабанист на групата. Следва записът на албума “It’s About Time”, който е издаден през 2000 г. от Universal –Polidor /The Nethrelands.
През 2002 година Калин организира два нови проекта.
Съвместно с българската певица Нина Николина и кавалджията Костадин Генчев поставят началото на проекта ”Bulgarian Experience”. В него участват и DJ Philip Powel и българският пианист Мартин Денев. Формацията изнася няколко концерта и уъркшопа в Ротердам.
Вторият проект се нарича SPIRIT PROJECT и е организиран съвместно с пианиста Мартин Денев. Състои се от 17 души –музиканти, певци, танцьори, ди-джеи и ви-джеи. SPIRIT PROJECT осъществява национално турне в Индонезия, което продължава 2 месеца и преминава през 16-те най-големи града на петте основни острова от Индонезийския архипелаг.
2003 е година на латино-формациите, в които Калин е барабанист. Следват изяви по цял свят. След окончателното си завръщане в България през юли 2005г., Калин възобновява работата си с Нона бенд. Сред основните проекти с участието на Вельов е и този на младата и талантлива певица Мариана Попова, която през 2006 г. бе избрана да представя България на Евровизия. Калин получава покани за гост – перкусионист в Биг Бенда на Вили Казасян, а също така и в бенда на нашумялата поп дива Мария Илиева.
През май 2006 излезе и първият сингъл на дуета Нина Николина и Калин Вельов „Как се случва любовта”, който е композиция и аранжимент на перкусиониста и е в латино-фолкор стил. Песента застана начело в класациите „Топ 100” и „Големите 10”.

През 2011 г. издава самостоятелния си албум „Две лица“

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)