zx620_2995675

Камарата на архитектите: Искаме прозрачен конкурс за площад „Света Неделя”

09 октомври 2018

За опасност от нов голям градоустройствен скандал в София предупреди в отворено писмо Камарата на архитектите в България (КАБ). Браншовата организация призова кмета Йорданка Фандъкова и главния архитект на Столична община Здравко Здравков да прекратят обществената поръчка за нова концепция на пл. „Света Неделя” и да проведат международен конкурс за него.

Искането на архитектите, публикувано на сайта на КАБ, е по повод обществена поръчка с предмет „Разработване на концептуален архитектурно-градоустройствен проект на площад „Света Неделя“  чрез провеждане на ограничен конкурс за проект“. След разразилата се остра полемика в професионалните среди от Камарата настояват Йорданка Фандъкова и  Здравко Здравков да прекратят обществената поръчка и да се обявят две отделни процедури – открит международен архитектурен конкурс за концепция  и последваща процедура  за възлагане и изпълнение на технически и работен инвестиционен проект.

Архитектите са категорични, че обявената в момента процедура не отговаря на принципите за организиране на концептуални архитектурни конкурси на Архитектурния съвет на Европа, които са основополагащи за получаване на най-добра идея от най-голям брой професионалисти.

Според тях е нарушен принципът за еднакво и равно третиране на всички участници и гарантирана анонимност до обявяване на резултатите.

Архитектите са категорични, че изборът на концепция трябва да е на базата на нейните качества, а не на странични фактори като големина на фирмата, оборот, персонал и т.н.

археология1

„Считаме, че в интерес на цялото общество  на България е площад „Света Неделя“ в столицата да бъде решен по най-добрия професионалин начин чрез съвременна, прозрачна и ясно регламентирана процедура. Предварителното определяне на седем участника, както е предвидено в момента, лишава журито от избор от много по-богата палитра от идеи, каквато ще даде един открит международен архитектурен конкурс. Нещо повече – сегашното изискване за изпълнението на 1,5 хектара площадни обекти през последните години  ще спре моного от евентуалните участници не само в България, а и от чужбина“, пише в отвореното писмо на архитектите.

Те изявяват готовност да участват в конкурса за площад „Света Неделя“, каквато покана към тях направи на 1 октомври във Военния клуб по време на събитието „Разговори за града“ столичният градоначалник, като се надяват, че тя ще се вслуша в гласа на професионалната общност.

„Знам, че това изисква допълнително усилие  от вашия екип, но ви уверям, че резултатът ще се отплати многократно и отзвукът ще бъде много положителен“, заявява арх. Борислав Игнатов, председател на управителния съвет на КАБ, чийто подпис стои под писмото.

Инвестор.бг

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)