960-540-zybi-usmivka

Канадски учени създадоха „вечни“ пломби за зъби

31 януари 2018

Канадски химици са създали нов тип пломби, защитаващи зъбите от атака на микробите, благодарение на вградени в тях наночастици с антибиотик, твърди статия публикувана в списанието Nature Communications.

Наночастиците, с вграден антибиотик, превръщат пломбата в първа линия на отбрана против микробите, предизвикващи кариес. Такива пълнители са използвани и по- рано, но само за период от няколко седмици.  Сега успяхме да съчетаем такава комбинация от лекарства в наночастици, която ще стигне за защита на зъбите в продължение на много години,“ – разказва Бен Хаттън от университета в Торонто, Канада.

Както обясняват учените, дори и съблюдаването на всички технологически процедури, с времето на границата на пломбата се образува микро огнище, в което активно се развиват микроорганизми. Освен това, тъканта на зъба и материалът на пломбата, по различен начин отблъскват водата, което може да създаде проблеми с закрепването на пломбата и по- нататъшната й „служба“.

В последните години както разказва Хатън, учените стигат до извода, че този проблем може да се реши, ако пломбата се напълни с наночастици съдържащи антибиотици и други вещества, при контакт с които бактериите се разрушават. Първите опити са потвърдили, че тази идея работи добре.

Изработените до момента наночастици съдържащи антибиотик, убиващ бактериите предизвикващи кариес, за сега работят без проблем в рамките на 2 години. Това означава, че учените са на път да изработят система защитаваща зъбите и носителя на такава специална пломба и за по- дълъг период от време.

 

РИА Новости

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)