Картина на Моне достигна цена от 110,7 млн. долара на търг в Ню Йорк (видео)

15 май 2019

Картина на Клод Моне от прочутата серия „Meules“ се продаде за 110,7 милиона долара в Ню Йорк на аукцион на френски импресионисти. Продажбата в „Сотбис“ привлече една от 10-те най-високи цени, предлагани някога на търг, съобщи АФП. Общата сума, която включва таксите и комисионата, е повече от 44 пъти по-висока от предишния рекорд при продажба на картината.

Моне рисува 25-те си композиции от тази серия през зимата на 1890-1891 г. в дома си в Живерни в Нормандия. Във всяка картина Моне показа светлината и обкръжението на една и съща сцена, тъй като те се променят през различното време от денонощието и в зависимост от времето.

D6kMDPrX4AA2A8F

Друга картина от серията е била продадена през ноември 2016 г. от аукционната къща „Кристис“ в Ню Йорк за 81,4 милиона долара.

Продаденото в „Сотбис“ произведение е сред най-разпознаваемите картини на Моне.

D6kMN3WX4AAc7vf

Анонимният колекционер, който донесе картината за продажба, бе закупена през 1986 г. в „Кристис“ само за 2,5 милиона долара.

Последният рекорд за картина на Моне бе поставен с продажбата на „Nympheas en fleur“ през май 2018 г. за 84,6 милиона долара.

Източник: БГНЕС
Снимки: Twitter.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)