Снимка: El Periodico

Каталуния обяви официално независимост

27 октомври 2017

Каталунският парламент обяви независимостта на Каталуния от Испания, предаде Ройтерс. В исторически за Испания ден и при невероятно спорни обстоятелства, каталунският парламент провъзгласи Каталуния за република – със 70 гласа „за“, 10 „против“ и 2 „въздържал се“. За приемане на декларацията трябваха 68 гласа, т.е. обикновено мнозинство, от общо 135 депутати.

В отговор на все пак изненадващия ход, се очаква Испанският сенат да пристъпи към гласуване на ограничаване на автономията на Каталуния. Така Мадрид налага централната власт над самоуправлавляващата се област

От своя страна депутатите от опозиционните фракции на каталунския парламент напуснаха пленарната зала преди гласуване на резолюцията за провъзгласяването на независимостта на Каталуния. По-рано опозиционните депутати заявиха, че няма да участват в гласуването, защото го смятат за незаконно.

Мариано Рахой/снимка:  El Periodico

Мариано Рахой/снимка: El Periodico

В речта пред сенаторите Рахой заяви, че ако правителството получи съгласие да задейства член 155 от конституцията, който му разрешава да въведе пряко управление на Каталуния, първото му решение ще бъде да уволни каталунския лидер Карлес Пучдемон и министрите му.

Рахой подчерта, че пряката намеса на централната власт в Каталуния няма за цел да отнема права и свободи на каталунците, а да ги защити. Ставащото в Каталуния е явно нарушение на законите, на демокрацията, на правата на всички и това има последствия, заяви испанският премиер.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)