Свети Вит

Катедралата Свети Вит – Честит рожден ден!

21 ноември 2015

На днешния ден през 1344 г., или казано по друг начин – преди 671 години, започва строежа на Катедрала Свети Вит /Sv. Víta/ и ни дава повод да ви разходим из един от най-красивите християнски храмове на нашата цивилизация. Тя е „светата обител“ и духовна майка на Прага, но също така е и една от най-внушителните, богати и красиви готически катедрали на Стария континент.

DSCN0410

Както зад всяка мащабна сграда, така и зад строителството на този внушителен храм  стои влиятелен човек. Малко преди началото на строежа епископът на Прага е издигнат в архиепископ и той определено имал причина да изгради невиждан до тогава храм по тези земи. Това е времето и на възхода на Бохемия и управлението на крал Карл IV.  Още щом пристъпиш в чешката столица, силуетът на Свети Вит се вижда от всички страни и те превзема. Завинаги става част от представите и възпроятията за старата бохемска столица. Катедралата се издига на върха на Старият град или Старе место, както всички го наричат – част от централния район на Прага и мястото на първите заселници на града.

CSD1 129

Днес, за да стигнеш до върховете на вярата и традициите на града трябва да тръгнеш от Староместенския площад. Следва безценната редица от забележителности, коя от коя по-интересни, превърнали Прага в една от най-предпочитаните световни туристически дестинации. Преминаваш покрай астрономическия часовник с куклите, църквата на Дева Мария пред Тин и по Карловия мост,  през тесните улички се изкачваш до Хратчани.

CSD1 130

Карловият мост е исторически комплекс от мост и крепостни кули, свързващ частите на Прага разположени от двете страни на река Вълтава  и носи името на създателя си Карл IV. Но за него друг път, защото си заслужава да се разкаже надълго и нашироко.

CSD1 094

След като изкатерите улиците към хълма и вече стигнете билото му, пред вас се разкрива дворцовия комплекс Храдчани. От 10 век това е резиденцията на чешките владетели. Е, от 1918 г.и на Президента на републиката. Но те остават сякаш настрани, защото веднъж стъпил на Храдчани, дъхът ти, погледа ти, сетивата ти са превзети от приказната катедрала. Тя е една от най-красивите готически  творения на Европа. И определено голяма!

CSD1 131

Строежът е започнат на 21 ноември 1344 година от Матияс от Ара и Петър Парлерж и завършва в края на 19 век. Тя е типичен пример за готическа архитектура, макар че в нея могат да се открият и елементи от барок и неоготика.Пълното име на катедралата, дадено й през 1989 г., е „Свети Вит, Свети Вацлав и Свети Войтех“. В нея са положени мощите на много от кралете на Бохемия.
DSCN0392
Историята на катедралата „Св.Вит” , всъщност, тръгва от далечната 925 г., когато на това място по онова време е издигната църква-ротонда от Вацлав I, херцог на Бохемия. За патрон на църквата е избран Св. Вит, тъй като Вацлав получава свещена реликва – ръката на Св. Вит, като дар от император Хенрих I.
PRAGA66
Друга история пък разказва, че избора на патрон е продиктувано от желанието на Вацлав да направи християнството по-приемливо за езическото население и избира Свети Вит поради близката звучност до Световит — славянско божество.
PRAGA53

Отваряйки вратите на „Св.Вит” се усеща полъх на хармония, който излъчва самият й интериор. Олтарът е разположен в средата на църковен хор, и пред него се намира чудесният императорски мавзолей. Завършен е през 1589 г. и в него са положени мощите на Фердинант I, съпругата му Ана и сина им Максимилиан II. Вдясно от църковния хор наслада на окото даряват дървените релефи на Каспар Бехтелер. Един от тях например пресъздава бягството на Фредерик V след битката при Била Хора. Впечатляваща е и бронзовата статуя на молещия се кардинал Бедржих, изработена от Йозев Мисълбек.

PRAGA45
Самият гроб на Св.Вит се намира между параклиса „Св.Дева Мария” и високият олтар, считано за изключително скромно хранилище за мощите му. Много по-внушителен и впечатляващ е гроба на Св.Ян Непомуцки, задминаващ дори и тези на владетелите. Историята разказва, че през 1393 г. Вацлав IV заповядва Ян да бъде хвърлен в река Вълтава и така Ян е провъзгласен за първия чешки мъченик, като към него е издигнат култ, довел до канонизиране през 1729 г.
PRAGA34
Катедралата „Св.Вит” е богата на много параклиси и гробници, като някои от тях са считани за истински съкровищници – Св.Адалберт с неговите четири сребърни фигури на светци, Св.Валдщайн и неговата надгробна плоча с почерка на Петер Парлер и т.н. 
DSCN0390

Разходката из катедралата „Св.Вит” не бива да завършва без да са разгледани витражите. Един е дело на Алфонс Муха, розетния прозорец пък е на Йозеф Класак, а Макс Швабински дава много от себе си, за да направи огромен витраж, изобразяващ Страшния съд.
DSCN0385
CSD1 114
И ако са ви останали сили след цялата разходка из историята на тези места, то непременно се качете на кулата. Защото от нея ще видите най-красивата гледка на Прага и ще останете особено доволни от усилията си да превземете цели 180 метра височина.
PRAGA57
Включете това място в тефтера си за дестинации. Няма да сбъркате!
текст и снимки: Валерия Симеонова

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)