Великите Катедрали на Великден!

27 март 2016

Днес е Великден за католическата християнска общност. Ето защо ви предлагаме една разходка из най-великите храмове на Христа по всички краища на света.

IMGP9495

Започваме по подразбиране от най-големия по площ и обем и най-значимия Свети храм, този във Ватикана. Днес Базиликата Свети Петър е център на тържествата и най-важната точка на приветствията в празничния ден! Папата ще отправи от прочутия балкон своето послание за мир и добруване към Човечеството.

IMGP2317

IMGP2251

Особено интересна е и една катедрала, която и до днес стои незавършена и провокира размисли и тълпи от милиони туристи. Необикновеното творение на Гауди  не може да остави равнодушен, дори и последния атеист. Саграда Фамилия във Барселона е не просто катедрала, тя е апотеоз на мисълта и креативността на човешкия гений. Тя е безценно неповторима!

IMG_0994-880x586

Да прескочим на север и се спрем за минута в нежната и приказна Света Богородица на Париж – Нотр Дам!. Нейното строителство започва през 1182 година и с право се счита за един от най-старите храмове на вярата. А и със сигурност един от най-красивите. 

IMGP2628

IMGP2631

И ако се отправим по Гринуич на север, защото именно пред Парижката Света Богородица също преминава този меридиан, то ще попаднем на Уестминстърското абатство, една емблематична катедрала, която ни кара да се пренесем в друго измерение и усещания. Готическата катедрала, разположена в централната част на Лондон, в района Уестминстър, чието име носи, е наследник на малкия храм, съществувал там от 616 година. В абатството се провеждат коронациите на британските монарси от 1066 г. насам. Там са погребани и много известни личности.

IMGP7735-880x583

Великден днес е празник за христианите и  извън Стария континент. Христианска Латинска Америка също празнува днес, както и католическите общности от Африка и Азия. А малката църква в сърцето на остров Барбадос в Карибите днес ще събере поклонници от всички краища на острова, без значение за цвета на кожата.

PRAGA53

PRAGA34

PRAGA66

Тук е момента да се присъедини към нашата виртуална разходка из катедрали по света и безценната Свети Вит в Прага. Тя с право е определяна за един от най-красивите и достолепни храмове на Исус Христос!

IMGP8604

IMGP8651

IMGP8643

Над люлката на Ренесанса – Флоренция, извисява своя купол една от най-специалните катедрали, сътворена от великите архитекти и творци на Италия – Санта Мария дел Фиоре, която със своята трицветна фасада от бял, зелен и розов мрамор поразява усещанията и ни връща във времето на Възраждането.

IMGP9247

1505225_188215918044232_165107814_n

Няма да подминем и Виена с катедралния храм Свети Стефан, чийто силует също е разпознаваем в цял свят и гордо извисява кулата си над най-добрия град за живеене. В него от полунощ не спират да звучат тържествените звуци на органа, на който и самия Бетховен е свирил.

12899776_203664410009872_912012901_n

А Катедралата Св. Йосиф е най- големият католически храм в България. Тя се намира в София и е Конкатедрала на Софийско- Пловдивската патриаршия ,,Св. Лудвиг“…

PRAGA80

Да споменем и за приказната катедрала в Шартр, тази в Кьолн…

Няма класации, когато става дума за храмовете на християнската вяра. Всеки един от тях е издигнат в чест на великата саможертва на Господ Бог Исус Христос. И все пак, най-красивия храм на Вярата е този, който сами издигаме в нашите души и мисли. Христос Воскресе!

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)