MON_3555-880x587

Католическите катедрали и църкви на Католическия Великден

12 април 2020

Днес е Великден за католическата християнска общност. Камбаните бият празнично и възвестяват Възкресение. Но днес празникът е различен. Светът е изправен пред огромното предизвикателство на пандемията коронавирус. Католическите храмове са затворени, а молитвите и служенията се предават он-лайн.

Ето защо ви предлагаме една фоторазходка из най-великите храмове на Христа по всички краища на света.

papa1IMGP9393

IMGP9380

IMGP9425-880x582

Започваме по подразбиране от най-големия по площ и обем и най-значимия Свети храм, този във Ватикана. Днес Базиликата Свети Петър е затворена и няма да видим обичайното множество хора. Папата ще отправи своето послание за спасение, мир и добруване към Човечеството он-лайн.

IMGP2317

IMGP2251Особено интересна е и една катедрала, която и до днес стои незавършена и провокира размисли. Необикновеното творение на Гауди  не може да остави равнодушен, дори и последния атеист. Саграда Фамилия във Барселона е не просто катедрала, тя е апотеоз на мисълта и креативността на човешкия гений.

IMGP7735-880x583Великден днес е празник за християните и  извън Стария континент. Християнска Латинска Америка също празнува днес, както и католическите общности от Африка и Азия. А малката църква в сърцето на остров Барбадос в Карибите днес ще няма да събере обичайното множество  поклонници от всички краища на острова. Тя е затворена.

PRAGA53

PRAGA34

PRAGA66Да се присъедини към нашата виртуална разходка из катедрали по света и безценната Свети Вит в Прага. Тя с право е определяна за един от най-красивите и достолепни храмове на Исус Христос!

IMGP8604

IMGP8651

IMGP8643

Над люлката на Ренесанса – Флоренция, извисява своя купол една от най-специалните катедрали, сътворена от великите архитекти и творци на Италия с меценатството на Медичите – Санта Мария дел Фиоре, която със своята трицветна фасада от бял, зелен и розов мрамор поразява усещанията и ни връща във времето на Възраждането.

1505225_188215918044232_165107814_n

Няма да подминем и Виена с катедралния храм Свети Стефан, чийто силует също е разпознаваем в цял свят и гордо извисява кулата си над най-добрия град за живеене. В него от полунощ не спират да звучат тържествените звуци на органа, на който и самия Бетховен е свирил. За Великден 2020 Катедралата Свети Стефан е затворена.

MON_3560Още една виенска Катедрала – Свети Карл, която днес е събудена за нов живот след продължителна реновация.

818eaf8c4492b959b0146deedd630364_big

Но има една Катедрала, която замълча още през миналата година. Парижката Света Богородица бе опожарена в нощта на 15 април. Милиони излязоха по бреговете на Сена, за да се молят и пеят Аве Мария за спасението на любимия си Храм. Днес Нотр Дам очаква своето Въскресение.

IMG_0994-880x586Нейното строителство започва през 1182 година и с право се счита за един от най-старите храмове на вярата. А и със сигурност един от най-красивите. 

IMGP2628

IMGP2631

И ако се отправим по Гринуич на север, защото именно пред Парижката Света Богородица също преминава този меридиан, то ще попаднем на Уестминстърското абатство, една емблематична катедрала, която ни кара да се пренесем в друго измерение и усещания. Готическата катедрала, разположена в централната част на Лондон, в района Уестминстър, чието име носи, е наследник на малкия храм, съществувал там от 616 година. В абатството се провеждат коронациите на британските монарси от 1066 г. насам. Там са погребани и много известни личности.

Saint_Joseph_Sofia

А Катедралата Св. Йосиф е най- големият католически храм в България. Тя се намира в София и е Конкатедрала на Софийско- Пловдивската патриаршия ,,Св. Лудвиг“…

 

Няма класации, когато става дума за храмовете на християнската вяра. Всеки един от тях е издигнат в чест на великата саможертва на Господ Бог Иисус Христос. И все пак, най-красивия храм на Вярата е този, който сами издигаме в нашите души и мисли. Христос Воскресе!

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)