41138845_312686159508987_4420795217941488642_n

Като млада Меркел почивала в България и внасяла контрабандно валута

26 септември 2018

Германската канцлерка Ангела Меркел разкри, че е контрабандирала пари като туристка в Източна Европа. Това стана ясно по време на дискусия с група младежи в Хановер на тема „Да говорим за Европа“, предаде в. Билд. Меркел сподели личния си опит от пътуванията си из Стария континент, когато тя е живяла в бившата Германска демократична република (ГДР).

„В миналото човек можеше свободно да разпъне палатка в България и Румъния, затова обикаляхме“, припомни си тя. „Тогава носехме по 20 килограма на гърба си“, отдаде се на спомените канцлерът. Меркел призна, че за да може да си позволи екскурзиите, тя е прекарвала контрабандно западна валута, уточнява в. Телеграф. Меркел разказа пред младежите в Хановер с дяволита усмивка:

„Тогава като гражданин на ГДР, можех да обменя само по 30 източногермански марки на ден, когато пътувах свободно. Един къмпинг в Букурещ струваше от десет до петнайсет марки – и тогава можеше да ядеш само супа. Затова се опитвахме да контрабандираме западни пари, когато имахме“.

Освен за екскурзиите Меркел използвала прекараната валута, за да си купува западни книги в Унгария. Тя се сдобила с книга за швейцарския художник Паул Клее. Митническите разпоредби обаче били много строги, така че трябвало добре да крие книгите. ГДР също така наказвала контрабандата на западна валута. Според действащия тогава закон трябвало човек да има разрешение, за да притежава западногермански марки.

снимка: Instagram

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)