КАТ отново проверява без камери, МВР не може да оборудва колите

КАТ отново проверява без камери, МВР не може да оборудва колите

03 август 2015

Пътните полицаи отново ще могат да проверяват водачите на пътя без да ги заснемат с камера. Вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова призна, че съществува вероятност рушветите на пътя да продължат, а и МВР не може да оборудва автомобилите с техника.

Заповед на Бъчварова отпреди дни, с която тя е отменила разпореждане на предшественика си Веселин Вучков, гласи, че пътните полицаи отново ще могат да спират водачите по своя преценка и да извършват проверки, без да ги заснемат с камера.

Тази сутрин пред Нова телевизия Бъчварова заяви: „Неправилно тълкувате това решение. Предстоят месеци, в които хората пътуват повече и се увеличават жертвите по пътя. За да можем да ограничим произшествията, ние допуснахме да допълним сегашната система за контрол, защото не можем толкова бързо да оборудваме всички автомобили (с уреди за аудио- и видеонаблюдение – бел.ред.)“. Бъчварова призна, че съществува опасност това решение да създаде условия за прибиране на подкупи на пътя, но подчерта, че се взимат мерки, за да се предотвратят подобни ситуации.

„Допреди 24 юли колегите, които осъществяваха пътен контрол и нямаха устройства за аудио- и видеозапис, нямаха право да спират и проверяват автомобили. Към настоящия момент на 120 автомобила са монтирани системи, които записват аудио и видео. По-малко от 100 коли не са оборудвани“, коментира пък главният инспектор от Национална пътна полиция Стойчо Константинов. Той подчерта, че до края на годината всички автомобили ще бъдат оборудвани с технически средства за видео наблюдение и аудио запис. „Категорично казвам, че глоба на ръка не се заплаща“, заяви той. /БГНЕС

снимка: novini.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)