roasted-garlic-and-brie-pull-apart-bread-1200x795

Кашкавален хляб

30 декември 2018

Необходими продукти:
брашно – 400 г + за поръсване на плота при месене
мая – 15 г жива
прясно мляко – 270 мл
зехтин – 1 с.л.
подправки – 1 с.л. микс (риган, розмарин, мащерка, босилек)
захар – 1 с.л.
сол – 1 с.л.
масло – 25 г разтопено
кашкавал – 250 г (или ементал, чедър, зряла моцарела)

Вижте още:  Чеснов хляб с пълнеж от моцарела

Начин на приготвяне:
Смесете в купа прясното мляко – леко затоплено, маята, захарта и 150 г от брашното. Така получената кашичка покрийте с кърпа и оставете да шупне за 10-15 минути. Към шупнатата смес пресейте останалото брашно, сипете лъжичките сол, пармезан, зехтин и подправки. Замесете гладко еластично тесто и го оставете на топло да втаса за 40 минути, след това премесете отново. От втасалото тесто оформете три еднакви фитила и всеки от тях нарежете на около 15-18 късчета. Намазнете или покрийте с хартия за печене форма за хляб или правоъгълна форма за кекс с вместимост 1 литър. Късчетата тесто от първият фитил направете на топчета – не е нужно да са напълно еднакви по размер, нито да са с идеална форма. Подредете ги на дъното на формата, оставяйки разстояние. Намажете ги със разтопено масло и поръсете с част от кашкавала – настърган. От втория фитил също формирайте топчета и подредете върху другите – и тях намажете с масло и поръсете обилно с кашкавал. Завършете, подреждайки и трети пласт топчета от последният фитил, а тях намажете само с масло. Остатъка от кашкавала заделете. Така оформения хляб оставете на топло да втаса за 40 минути – 1 час. Може и да пъхнете в загрята на 40 градуса фурна. Изпечете хлебчето за около 35 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Ако забележите, че започва да почервенява прекалено, покрийте го с алуминиево фолио. Готовият хляб поръсете с остатъка от кашкавала и пъхнете за 2-3 минути отново във фурната, за да се разтопи. Поднесете го топъл.

Снимка: Lifesambrosia.co

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)