OliveOilCake_HERO_100219_185

Кекс с ябълки

18 януари 2020

Ето необходимите съставки и начин на приготвяне на този по-различен, но много вкусен кекс:

Необходими продукти:

1 чаша зехтин екстра върджин
1/2 чаша гранулирана захар
2 сладки ябълки
1 ч.л. смляна канела
1/2 ч.л. прясно смлян черен пипер
1/2 ч.л. смлян кардамон
1/2 ч.л. смлян джинджифил
1 1/2 чаши (185 g) универсално брашно
2 ч.л. бакпулвер
2 яйца
2 жълтъка
1/2 чаша (100 г) (пакетирана) кафява захар
1 ч.л. екстракт от ванилия
1/2 ч.л. сол

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 200 °.  Изсипете около 1 с.л. олио в тиган.
Настържете ябълки.Съберете ябълки в чиста кухненска кърпа и извадете излишната течност. Те трябва да са възможно най-сухи, когато влязат в тестото.
Разбийте канела, черен пипер, кардамон и джинджифил в средна купа.  Добавете брашното и бакпулвера към останалата подправена смес и разбийте, за да се комбинират.
Разбийте заедно яйцата, жълтъците, кафявата захар, ванилията, солта и 1/2 чаша гранулирана захар в голяма купа. Продължете енергично да бъркате, докато олекне на цвят и се сгъсти. Разбиване с едната ръка и наливане с другата. Добавете брашното бавно и бъркайте.
Разстелете настърганите ябълки и разсипете върху тестото. Прехвърлете тестото в подготвения тиган. Добавете 2 ч.л. гранулирана захар и разбъркайте. Поставете получената смес във форма за кекс.
Печете кекс, до наситено златисто кафяво -  60–70 минути. Пуснете нож с масло или  шпатула по ръба на кекса, за да я разхлабите и обърнете върху чиния.
Кексът може да се съхранява 3 дни.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)