Кекс с тиква и ядки

Кекс с тиква и ядки

01 октомври 2014

Тиквите съдържат много плодова захар (в кaчествените сортове до 10%) и други хранителни вещества, като с най-високи стойности е витамин С (10%).

Поради ниската си калоричност (около 17 калории в 100 г) тиквата притежава диетични свойства и се препоръчва при бъбречни и сърдечносъдови заболявания.

Тик­ва­та съ­дър­жа  един мно­го ряд­ко сре­щан ви­та­мин -  ви­та­мин Т, кой­то по­ма­га за ус­во­я­ва­не­то на теж­ка хра­на и не поз­во­ля­ва зат­лъс­тя­ва­не.

В тиквените семки се съдържат важни за организма незаменими аминокиселини. Те облекчават основните симптоми при аденома или възпаление на простатата като често уриниране, болка и др.

В 100 г тиквени семки се съдържа 46.1% от дневната нужда на организма от магнезий.

При без­съ­ние се пре­по­ръч­ва да се пие тик­вен сок ве­чер или пък от­ва­ра от тик­ва с мед.

Тиквата укрепва имунната система през зимните месеци.

Предлагаме ви вкусна рецепта за Кекс с тиква и ядки

1 и 1/3 ч.ч. захар

1/3 ч.ч. размекнато масло

2 яйца

1 ч.ч. сварена и намачкана на пюре тиква

1 и 3/4 ч.ч. брашно

1 пакетче бакпулвер

1 пакетче канела

1/3 ч.ч. прясно мляко

2/3 ч.ч. счукани орехови ядки

Разбиваме захарта, маслото и яйцата с помощта на миксер. Прибавяме тиквеното пюре и разбъркваме. Сипваме пресятото с бакпулвера брашно, канелата и прясното мляко. Разбиваме до получаването на хомогенна смес. Накрая прибавяме орехите и разбъркваме. Изсипваме сместа в намаслена и набрашнена форма за кейк. Печем в умерено загрята фурна.

Снимка: flickr.com
текст: Нина Тодороваж

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)