Кери пристигна снощи в София

Кери пристигна снощи в София

15 януари 2015

Държавният секретар на САЩ Джон Кери пристигна късно снощи в столицата, предаде репортер на БГНЕС.

Кери беше посрещнат от директора на Дирекция „Държавен протокол“ в Министерството на външните работи на България Атанас Младенов и посланик Марси Б. Рийс при пристигането си в София късно снощи. Американското посолство публикува снимка от пристигането на Кери в българската столица.

Държавният секретар ще се срещне с премиера Бойко Борисов, президента Росен Плевнелиев и външният ни министър Даниел Митов.

„България е съюзник, който има нужда от силна подкрепа в този момент. Икономиката й е безжизнена и тя има значителни проблеми с енергийната зависимост“, съобщи представител на Държавния департамент. „Не е добре на съюзник от НАТО да зависи 85% само от една страна за газа“, каза източникът в Държавния департамент. Ето защо американската политика като цяло е за диверсификация на доставките в рамките на НАТО и ЕС.

Кери ще обсъди възможностите за доставка на газ от Гърция. Той ще засегне и въпроса за изграждането на нов ядрен реактор в АЕЦ „Козлодуй“ от американската компания „Уестингхаус“. Други теми на разговорите ще бъдат борбата с корупцията, която има ендемичен характер в най-бедната страна в ЕС – България, както и борбата срещу тероризма.

Указание да не оставят отворени прозорци и балконски врати в днешния ден получиха живеещите в района, по който премина държавният секретар на САЩ Джон Кери.

Бележките с напътствията, провокирани от мерки за сигурност, са били пуснати в пощенските кутии на жилищните сгради по булевардите „Евлоги Георгиев“, „Черни връх“, „Никола Вапцаров“ и „Джеймс Баучер“. Оттам се очаква да премине кортежът с американския дипломат.

„Да не се оставят отворени прозорци и балконски врати, да не се паркират МПС на платното за движение и да не се извършват строително-ремонтни дейности на фасадата и покривите на сградите“, гласят пълните указания, разпространени от районните полицейски управления.

снимка: novini.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)