
Кестените са високо ценени в готварството, поради много причини. Тези красиви, лъскави ядки са еднакво подходящи както за добавка към сладки, така и към солени ястия.
Сезонът на кестените е кратък и може да ги намерите през есента. Вакуумирани и консервирани се срещат през цялата години в големите супермаркети. За качествата и вкусните им приложения в готварството, разказва foodpanda.
Пресните кестени, трябва да бъдат добре термично обработени и никога не се консумират сурови, поради тяхното съдържание на танинова киселина. Трябва да премахнете обвивката на кестена, чрез варене или печене. И за двата варианта се прави малък разрез. Външната обвивка е горчива и неприятна, така че се постарайте да я премахнете добре. Текстурата на кестените е много подходяща, за да бъде алтернатива на брашното в направата на десерти. Това, което трябва само да направите е да смелите кестена в блендер и е готов за направата на хлябове, сладкиши, мъфини.
Най-популярните десерти със съдържание на вкусната ядка са сладолед, който се приготвя като разбиете сметана, пудра захар и подсладено пюре от кестени. Друг десерт е „Райска комбинация”, както го наричат французите. Това са захаросани кестени, залети с течен шоколад. Тези сладки бонбони се консумират самостоятелно или се ползват за украса на трюфел-торта. Италианците пък приготвят варени кестени в захарен сироп, поднесени с топка сладолед.
Преди десетилетия, кестените са използвани предимно в селската кухня, докато днес са истински деликатес. Приготвят се яхнии и гювечи или се сервира на пюре. Подходящи са като гарнитура към телешко месо или друг вид печено.
Кестените намират приложение и в салатите като най-популярната е салата с кълнове, гарнирана с печени кестени. Подходяща е за Коледната вечеря.
Кестенът е изключително предпочитан в рецептите в Китай, Португалия, Испания, Италия, Франция, Словения, Хърватия, Корея и Югоизточна Азия. Той е полезен, диетичен и вкусен, което го прави апетитен за всеки гастроном. Различните сортове имат различен вкус като варират в зависимост от условията на отглеждане.
снимка: chinesemedicineliving.com
Още по темата
-
Време за кафе!
In TASTEОказва се, че българите сме доста придирчиви относно това какво кафе пием. Търсим не само ...
-
Салата с авокадо, краставица, сирене фета и мента
In TASTEНеобходими продукти: авокадо – 1 бр. краставица – 1 бр. лук – 1 средна глава ...
-
Кремът с име на замък
In TASTEЗамъкът Шантили се намира в средата на 8000 хектара площ, заобиколен от три вековни гори. ...
-
Макарони с домати и моцарела
In TASTEНеобходими продукти: 400 г макарони 400 г сирене 100 г моцарела 1/2 л. домати от консерва 1 връзка босилек 1 яйце ...
Остави своя коментар през Facebook