„Килийно“ училище в Женева ни учи на българщина

17 септември 2018

На 17 септември първият си учебен ден ще имат много българчета. И голяма част от тях няма да го посрещнат в България. Те живеят на други места и в дом, в който се говори на много езици. Българчетата в чужбина.

MON_3820
Знаете ли колко много деца не проговарят български изобщо или не успяват да пишат и четат на родния си език? Не търсим статистически отговор, а този на нормалния въпрос – колко са българите в чужбина, които наистина искат децата им да говорят на езика на сърцето. И колко от тях са готови да положат усилията децата им да учат родния език.

MON_3792
За тази приказка ще ви разкажем с този филм.

MON_3786
Екипът ни се срещна с българи в Женева, които отдават силите и енергията си да подържат неделно училище. Когато си на хиляди километри от родината и децата ти говорят на 5 години 3-4 езика, защо е нужно да се прави и това усилие? Представяте ли си колко работа е нужна, за да се научи българският език, когато родителите ти са направили своя избор на живеят в чужбина и да сменят една страна с друга. Да, изборът е личен и има своите важни основания. Но нещо в дълбочината на сърцето и душата ще търси пътя към своето „аз“, сродено с корените. Това място е България.

MON_3777
Да срещнеш българската общност в Швейцария и Женева е запитване към самия себе си. Имаме неща, които за нас са даденост. Толкова е лесно, че не го оценяваме. Докато тук се питаме „Кое е най-доброто училище“, там хората правят сериозни усилия да създадат българско школо. Защото вътрешната връзка „кой съм аз, кои са моите корени, в какво вярвам и откъде произлизам“ , става по-важна от това „накъде вървя“. Накъде можеш да продължиш, ако душата ти не те следва?

MON_3779
Има родители, които градят дом далеч от родината си. Градят с лични усилия „храм на духовността“ . Има деца, които тъгуват за България. Има и такива, които никога не са я виждали, но я жадуват. Като загубената майка.

MON_3845
В този филм на In life tv ще в срещнем с едно от най-старите български неделни училища. Това в Женева, носещо името на откривателя на лактобацилус булгарикус д-р Стамен Григоров.

MON_3893
Започнало своя живот през 1984-а, то вече 34 години живее чрез усилията на родителите и Българската дипломатическа мисия в Женева. Ученик дава идеята за името и патрона.

MON_3801
Вижте как едно неделно училище ще отвори врати в първия учебен ден. Любов, усилия и вяра стоят зад това начало с нова зала, приемственост и вяра.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

  1. Детето от 5-ти клас, което дава името на патрона на българското училище в Женева, се казва Деян Маринов /Deyan Marinov/

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)