кисело мляко

Киселото мляко помага за понижаване на кръвното налягане

25 февруари 2018

Изследване на учени от Бостънския университет показва, че редовната употреба на кисело мляко (йогурт) помага да се понижи високото кръвно налягане, като същевременно се намалява опасността от сърдечен пристъп и инсулт. До такива изводи учените стигат след наблюдението на повече от 74 хиляди човека.

Наблюдава се, че при жените, които ядат пет или повече порции кисело мляко седмично, съществува с 20% по-малък риск от развитие на високо кръвно налягане, в сравнение с тези, които косумират една порция месечно. При мъжете не се наблюдава подобен резултат, но и при тях се отчита по-рядко потребление на кисело мляко.

Според специалистите, съчетанието на полезните бактерии и калция в киселото мляко влияе благоприятно върху функционирането на сърцето. Така, калцият играе важна роля за нормалното съкращение и работа на сърцето, а същевременно пробиотиците, които се съдържат във ферментиралите храни, като киселото мляко, помагат за нормализиране на кръвното налягане. Изследователите не са имали информация за видовете кисело мляко, които участниците са яли.

Получените резултати показват, че киселото мляко може да донесе полза за здравето на сърцето както самостоятелно, така и в като съставна част от здравословно хранене, богато на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни.

превод и редакция: Силвия Аризанова
снимка: godairyfree.org

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)