milk-2962198_960_720

Киселото мляко преди хранене предпазва от възпаления

16 май 2018

Американски диетолози препоръчаха да ядем кисело мляко като ордьовър преди всяко хранене, защото сваля кръвното налягане, предотвратява артрита и нормализира бактериите в храносмилателната система, съобщи в. „Дейли мейл“, цитиран от БТА. Дори при хората, които ядат много месо и въглехидрати, киселото мляко ограничава възпаленията, предизвикани от наситените мазнини. Учените от университета на Уисконсин-Медисън са работили със 120 жени в предменопауза. Те са поискали от половината, които били или със затлъстяване, или с нормално тегло, да ядат по 340 г нискомаселно подсладено кисело мляко дневно. Други 60 трябвало да ядат същото количество продукти без мляко. Изследването е поредното, което показва, че ферментиралите млечни продукти като киселото мляко и сиренето, имат благотворен ефект върху състоянието на храносмилателната система и ограничават възпаленията. Това противоречи на разпространените препоръки да бъдат избягвани млечните продукти.

„Наблюдавахме незабавен ефект, който продължи девет седмици – каза ръководителят на екипа д-р Брад Болинг. – Предполагаме, че с времето той ще се увеличава“.

Учените установиха значителен спад на молекулите, сигнализиращи за възпаление, в кръвта на участничките на режим с кисело мляко. Освен това то подобрява метаболизма на глюкозата на доброволките със затлъстяване и ускорява спада на нивата на глюкозата след хранене. Времето, по което се яде киселото мляко, не е важно, уточниха учените. От ключово значение е да се приемат добри бактерии заедно с нормалната храна. Изследването не поставя и горна граница на приеманото кисело мляко дневно. Учените са се спрели на количество от 340 г, защото това е половината от препоръчваното за дневна дажба на млечни продукти в САЩ.

Хроничното възпаление се свързва със затлъстяване, метаболитен синдром, сърдечносъдови и други заболявания.

снимка: pixabay.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)