55125380

Китайското зеле: много ползи в малко калории

25 ноември 2015

Китайското зеле е зеленчук, чието име е абсолютно заслужено – родината му е Китай и по-точно делтата на река Яндзъ. То, както и другите видове зеле и подобните зелени листни зеленчуци, съдържа изключително малко калории, но пък осигурява на организма широк спектър от микронутриенти, включително витамини А и С. Китайското зеле е чудесно здравословно допълнение към всяка диета – особено когато се опитваме да отслабнем, пише zdrave.bg.

Калории
Китайското зеле съдържа много малко калории – в една купичка те са само 9. Това количество е далеч по-ниско от съдържащото се в много други зеленчуци. Една чаша броколи например съдържа 4 пъти повече калории.
Консумацията на китайско зеле се препоръчва дори при спазване на много стриктна диета за отслабване – калориите от една купичка се изгарят само с 1-2 минути джогинг или вдигане на тежести.

Мазнини
Китайското зеле съдържа и минимални количества мазнини – по-малко от 0,2 г на купичка. В резултат на това зеленчукът не е източник на наситени мазнини – видът мазнини, които повишават риска от сърдечни заболявания като покачват нивото на холестерола.

Въглехидрати
Китайското зеле е с ниско съдържание и на въглехидрати, тъй като в 1 купичка от него има само 1,5 г от тези хранителни вещества. Затова то е подходящо при нисковъглехидратни диети. Макар че тези диети не са най-популярните, когато става дума за отслабване, някои изследвания – като това от март 2010 г. в списание Nutrition and Metabolism – твърдят, че са особено ефективни за хората с наднормено тегло или затлъстяване.

Фибри
Макар че китайското зеле е с ниско съдържание на въглехидрати, голяма част от тях са под формата на фибри. От 1,5 г въглехидрати на купичка, приблизително 0,7 г са фибри. Фибрите са важни за всяка диета, защото ни поддържат сити без да приемаме много калории и помагат за стабилизирането нивото на кръвната захар. Освен това подпомагат здравето на храносмилателната система и допринасят за поддържането на холестерола в нормата.

Протеини
Китайското зеле не е богато и на протеини. Купичка накълцани листа от него осигурява само 1 г белтъчини, които са необходими най-вече за растежа и поддържането на мускулите и другите тъкани в тялото.

Витамин С
Витамин С е с многократно доказвана роля за подобряването на имунитета, производството на колаген и ефикасната абсорбция на желязо от храните, които приемаме. Той действа още като антиоксидант като се противопоставя на свободните радикали, които увреждат клетките и повишават риска от рак и сърдечни заболявания. Жените се нуждаят от най-малко 75 мг витамин С ежедневно, а мъжете – от 90 мг. Една купичка китайско зеле ни приближава до целта със своите 31,5 мг.

Витамин А и бета-каротин
Една купичка китайско зеле ни доставя 3128 IU витамин А, като препоръчителната дневна доза от него е 2310 IU за жените и 3000 IU за мъжете. Витамин А е важен за имунитета, защото помага за производството на червените кръвни клетки, които се борят с враждебните вируси и бактерии, които ни разболяват. Той играе важна роля и за възпроизвеждането, клетъчното делене, зрението и растежа на костите.
Бета-каротинът е вещество, което се преобразува във витамин А вътре в тялото ни. За него няма препоръчителна дневна доза, но присъствието му в състава на китайското зеле несъмнено е от полза за здравето. Една купичка съдържа 1877 мкг бета-каротин.

Витамин К
Витамин К е хранително вещество, което се съдържа в много зелени листни зеленчуци, включително в китайското зеле. Една купичка съдържа близо 32 мкг витамин К при препоръчителна дневна доза между 90 и 120 мкг.
Витамин К е особено важен за съсирването на кръвта и здравето на костите.

Минерали
Китайското зеле осигурява и някои други жизненоважни хранителни вещества като калций, калий и фосфор. В същото време то е с ниско съдържание на натрий, който в големи количества причинява покачване на кръвното налягане.

снимка: radymo.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)