mosuo-1

Китайското „Царство на жените“

13 юни 2018

Подножието на Хималаите крие невероятната гледка на езерото Лугу, домът на племето Мосуо. Това е и входът към загадъчна земя, често наричана „Царството на жените“.

Племето Мосуо наброява приблизително 40 000 души. Те от векове живеят по бреговете на езерото Лугу, граничещо с китайските провинции Сичуан и Юнан и заобикалящите го планини. Животът протича  в живописни села, застроени с дървени къщички.

Регионът се намира на височина 2, 700 метра над морското равнище. Най-близкият град е на 6 часа път с кола, и тази отдалеченост всъщност спомага за запазването на уникални обичаи, които не се срещат никъде другаде по света.

Една от най- уникалните им културни традиции е т.нар. zouhun (зоухун) или „ходещи бракове“. След като навършат пълнолетие,  жените от племето Мосуо могат да избират свои любими и да имат толкова, колкото пожелаят през живота си.

f8bc126e4b2318c85a1a01

По време на тези „бракове“, мъжете посещават жените, когато бъдат поканени и прекарват ноща в т.нар. „цветна стая“. През деня те се връщат в своя собствен дом. Двойките не живеят заедно, а децата са отглеждани в семейството на майката, заедно с нейните братя и чичовци, които изпълняват ролята на бащата в живота на детето.

Мъжете все пак играят значителна роля в социалния живот на племето, но реално през по-голямата част от времето си, те са далеч от своето село, пътуващи заради търговия на местната продукция. Те са отговорни също така за строежа на къщите, риболовът и коленето на животни.

Но дори и днес, те не са отговорни за своите собствени деца. Финансово те са длъжни да осигуряват не тях, а своите племеници, отглеждани в собствения им майчин дом.

Тези традиции често са описвани като действащ матриархат. Това определение не е напълно вярно, тъй като мъжете дори и там  разполагат с политическа власт, но жените са тези, които се разпореждат с домакинството и взимат решения за семейните ресурси.

Богатството и бедността се наследяват от майката след нейната смърт, което дава на жените Мосуо голям авторитет и свобода.

42a0d3ec5aa8831dbd654a936295c0f9

Янг Захи например е млад музикант, който е отгледан в много традиционно Мосуо семейство, със своята майка, лели и вуйчовци. Неговият биологичен баща е взимал активно участие в неговия живот. Янг си спомня честите разходки за бране на гъби или събиране на дърва. Неговият баща все още живее в същото село, а връзката между тях остава силна.

Всъщност всикчо зависи от характера на мъжа. Ако е добър човек, дори и бракът да не проработи, той все пак ще се грижи за биологичните си деца, ще им купува подаръци, ще подпомага образованието им. Макар според традицията да не са негов ангажимент, те все пак са негови деца.„, казва Янг.

Уникалното при браковете на Мосуо е, че те са оставени да следват своя естествен ход, тъй като жените не са зависими финансово от съпруга. Лелята на Янг Захи е „Дабу“ или начело на матриархата в нейното семейство. Нейният първи „съпруг“ е бил дърводелец. Те се запознават по времето когато тя строи своята къща.

Скоро след това тя започва да носи колан, с който изразява своята привързаност към своя любим, каквато е традицията по онова време. Сега младите двойки по-често си разменят цветя или си подаряват iPhone.

След време, любовта угасна. Моят съпруг нямаше никакви ангажименти към децата и спря да се появява изобщо. В културата на Мосуо, чувствата са на първо място. Когато те угаснат, ние просто продължаваме напред, “ разказва Уанг Конгму.

Китайските власти не  признават Мосуо като отделна етническа група, заедно с останалите 55 етнически групи в Китай. Причината за това, е, че те са твърде малко на брой.  В личната карта на Захи, например е написано „монголец“.

Масуо са традиционно анимисти и вярват с идеята на Богинята Майка. Тази древна религиозна система е смесена с част от философията на Тибетския Будизъм, като много семейства сред Мосуо дори изпращат синовете да бъдат възпитавани като монаси.

Източник: BBC

превод: Пламена Славова

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)