chinesenewyear_fireworks_China

Китай посрещна Годината на дървената овца с пищни празненства

19 февруари 2015

За част от нас, емоциите от посрещането на Новата 2015 година отдавна отминаха, но това съвсем не важи за всички хора по света… и най-вече в Китай, където днес в 6:00 българско време местните посрещнаха Новата година по лунния календар.

chinesenewyear6_beijing

Този път тя е под знака на синята дървената коза (овца) – осмото животно от китайския зодиак, според което 2015 г. ще мине под знака на дома и семейството и поемаща щафетата от вече изминалата година на Коня. Началото на посрещането бе сложено още часове преди самото събитие, като бе отбелязано с грандиозни тържества, фестивали и зрелищни фойерверки не само в Азия, но и навсякъде, където има китайски общности.

Chinese_New_Year_singapore1

 

 

В редица градове в Китай спазиха традицията, като най-любопитната атракция бе в източната част, в град Ву-жен,където пищно украсени лодки се носеха по реката, носещи над 8000 фенера с формата на цветя и животни.

chinesenewyear3_Singapoure

Купонът не подмина и САЩ – там небето над река Хъдсън в Ню Йорк (Китайския квартал) часове бе озарявано от светлинно шоу със стотици ефектни фойерверки. Новогодишната трапеза по традиция също е изключително богата, като съответства и на знака на съответната година. Този път тя включва всички видове месо, като на почит е най-вече агнешкото – според поверието, консумацията му през 2015 г. ще носи много късмет.

chinesenewyear1

Любопитно е да добавим и, че въпреки че 4 712-та Китайска нова година вече официално настъпи, то на празненствата няма скоро да бъде сложен край, тъй като тя се посреща в продължение на цели 15 дни.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)