Китай срещу "кичозните" празненства за Коледа

Китай срещу „кичозните“ празненства за Коледа

26 декември 2014

В един от китайските университети забраниха на студентите да празнуват Коледа, наричайки Рождество Христово „кичозен“ чужд празник, който не съответства на националните традиции. Вместо коледни празненства, студентите трябвало да гледам патриотични филми, съобщава The Guardian, позовавайки се на местни медии.

Учещите се в Северозападния университет в град Сиан разказали пред вестник Beijing News, че им е било забранено да украсяват кампуса за Коледа и вместо това разпънали плакати с лозунги като „Да се стремим да станем достойни синовете и дъщери на Китай “ и „Да се противопоставим на експанзията на западната култура“.

Освен това студентите трябвало да гледам патриотични филми, единият от които за Конфуций. Отклонилите се от прожекциите са заплашени с наказание, което не се уточнява какво може да бъде.

По-рано агенция Синхуа съобщи, че властите в град Вънчжоу в източната част на страната са забранили всякакви мероприятия, свързани с Коледа, в училищата и детските градини.

Коледа не е традиционен национален празник в официално атеистичен Китай, но популярността му нараства през последните години, особено сред младите и образовани хора в гъсто населените градове.

снимка: publicbroadcasting.net

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)