лазерно оръжие

Китай създаде преносимо лазерно оръжие

04 юли 2018

В Китай разработиха преносимо лазерно нападетелно оръжие. Наричат го „лазерния  AK-47” и съобщават, че може да порази цел на разстояние от 800 метра. За това пишат от South China Morning Post. Ръчното оръжие, което може да порази цел с лазер на близо километър вече не е само част от фантастичните филми, като сагата „Междузвездни войни”, а реалност.

ZKZM-500 генерира невидим за човешките очи лъч, който може да проникне през прозорец и да предизвика моментално изгаряне на кожата и тъканта. Ако дрехата на човека е запалима, тя може да изгори.

Оръжието е с „калибър” 15 мм и тежи около 3 кг, почти толкова, колкото АК-47. ZKZM-500 може да се инсталира на автомобил, лодка или летателен апарат.

Снимка: Handout

Снимка: Handout

Оръжието е вече готово за масово производството. С първите лазерни оръжия се планира да се въоръжат антитерористическите подразделения на китайската полиция. Според разработчиците му, оръжието ще бъде полезно и при операции за освобождаване на заложници. Внимателно насоченият лазарен лъч може да извади от строя терориста, докато щурмовата група успее да влезе в помещението и да спаси хората.

Тъй като лъчът от оръжието е невидим и безшумен, противникът не би могъл да разбере от къде е дошла атаката. Всичко би могло да изглежда като случаен инцидент.

Лазерното оръжие се захранва от литиево-йонна батерия. Тя позволява да се възпроизведат повече от 1000 „изстрела” през 2 секунди.

Прототипът е създаден от специалисти от технологичната компания ZKZM Laser. При пускането на ZKZM-500 в серийно производство, стойността на едно такова оръжие се изчислява на 15 000 долара.

Предвид потенциала им и възможността за злоупотреба, проектирането и производството на тези оръжия ще бъде строго наблюдавано. Единствените клиенти ще бъдат китайските военни и полицейски служители.

Няма конкретни международни протоколи, които да регулират разработването или използването на подобен вид лазерно оръжие.

превод и редакция: Силвия Аризанова
снимка: Handout

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)