Китай

Китай ще създаде изкуствена Луна

20 октомври 2018

Предвижда се през 2020 г. да се пусне в орбита изкуствен спътник на Земята, който да осветява градските райони в Китай. Местни учени обявиха своето оригинално решение, което може да помогне да се спести от уличното осветление. Те искат да подсилят естествената светлина на Луната със светлина от изкуствен спътник, който ще бъде поставен в орбитата на Земята на около 500 километра от земната повърхност, съобщават от People’s Daily.

Първата в историята изкуствена Луна ще бъде поставена над град Чънду. Ако експериментът бъде успешен, към 2020 г. в орбита ще се появят още три псевдолуни. Според създателите на спътника, използването му може да спести около 3,5 милиона долара годишно за осветяването на един квадратен километър градска територия.

Предполага се, че изкуствената луна ще може да освети територия с диаметър до осемдесет километра. Въпреки че светлината на спътника ще бъде около 8 пъти по-ярка от слънчевата светлина, отразена от Луната, учените смятат, че това няма да създаде физиологични проблеми за местните жители. Китайските учени уверяват, че светлината ще бъде мека и разсеяна и няма да превърне нощите в дни.

снимка: Inverse

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)