kjeld-nuis-portrait-lulea

Кйелд Наус: Чест е да бъдеш избран за спортист на годината на Холандия

22 януари 2019

Kйелд Наус, който преди няколко седмици бе избран за спортист №1 на Холандия за 2018 година, даде обширно интервю за InLife.bg по време на Европейското първенство по кънки бягане „олраунд§спринт” в Колалбо, Италия.

- Вие сте спортист на 2018-та година в Холандия. Какво означава за вас тази награда? Колко престижно е това признание?
- Според мен е чест да бъдеш избран за спортист №1 на Холандия предвид конкуренцията и това кои спортисти досега са били носители на този приз. Да видиш името си изписано редом с тези на спортисти като Руд Гулит, Ариен Робен, Рихард Крайчек, Свен Крамер, Питър ван ден Хоохенбанд, Епке Зондерланд и Макс Верстапен определено е много престижно. Още един факт допринася за ценността на тази награда и той е, че си избран не само от жури от спортни специалисти, но и от най-добрите спортисти на Холандия, които по традиция всяка година биват поканени на „Спортната гала”. Това, че 70% от спортния елит в моята страна бяха гласували за мен е една много висока оценка за спортните ми постижения през годината.

- Какво дава и какво отнема успеха на един спортист? Каква е цената на успеха?
- Какво ти дава и какво ти отнема успеха зависи само от теб самия. Ако си здраво стъпил на земята, успехът носи много позитиви. Има обаче и негативи и за да не се повлияваш от тях, трябва да си много устойчив психически. Когато нещо не върви в живота ти, всеки има мнение по въпроса и никой не се интересува как се чувстваш. Медии, фенове, хората около теб, всички те се надпреварват да кажат нещо, като негативните им реакции няма как да не те наранят, ако си ги чул или видял. Изказванията на хората в социалните медии могат, както много да те зарадват, така и много да те натъжат. Знам, че е по-добре човек да не обръща внимание на хейтърските коментари по свой адрес, но знам и че това е една много трудно осъществима задача. Трудно е да действаш като робот, когато си човешко същество. Ето сега по време на Европейското първенство по кънки бягане „спринт§олраунд”, когато бутнах едно от блокчетата ограничаващи моя коридор на пързаляне и затова бях дисквалифициран, стотици хора ми писаха, че не би трябвало да бъда дисквалифициран и още толкова се нахвърлиха срещу мен, твърдейки, че според правилника аз трябва да съм „аут” от надпреварата. Според много нямах право да си търся правата. Е, потърсих ги, защото сметнах, че имам право на това. Да, бях малко агресивен спрямо съдийската комисия, но впоследствие се извиних на главния съдия и неговите помощници за държанието си. Случилото се ми костваше много емоции. Първо бях на върха на щастието от победата на 1000 метра и записания рекорд на пистата, после дойде разочарованието от дисквалификацията. Странно е всички да се бъркат в живота ти и да разглеждат всяка твоя реакция под микроскоп. Ето сега нещата между мен и приятелката ми не вървят и всички се месят. Много е трудно в този случай да не обръщам внимание на коментарите по мой адрес или по адрес на интимните ми отношения с нея. В крайна сметка обаче всички трудности, с които с сблъсквам ме правят по-силен човек.

- Доколко сте удовлетворен от постигнатото от вас като професионален спортист до момента?
- Доволен съм от всичко, което съм постигнал като спортист през последните две години. Не съм доволен от случилото се тук на европейското първенство в спринта, но това ми е за урок. Иначе бях два пъти световен и два пъти олимпийски шампион. Желанието ми е в бъдеще да успея да усъвършенствам още повече своята техника на пързаляне, за да стана още по-бърз и да успея да се задържа на върха още няколко години. Искам да се боря за още титли в кънки бягането. Обожавам битките на леда срещу опоненти като Павел Кулижников, Денис Южков, Томас Крол и Кай Фербей.

Kjeld-Nuis-krijgt-een-waarschuwing-foto-ANP-Soenar-Chamid

- За какво мечтаете?
- Винаги съм мечтал да стана олимпийски шампион и сега, след като постигнах най-голямата си мечта вече мечтая за това след малко повече от 3 години да бъда отново на зимните олимпийски игри, където да се опитам да защитя титлите си на 1000 и 1500 метра от 2018 година.

- Колко е реалистична възможността да счупите световния рекорд на легендарния Шани Дейвис на 1000-метровата дистанция и кога да очакваме това събитие да се случи? Постижението на американския кънкобегач от 1.06,42 минути е непобедимо вече цяло десетилетие.
- Мисля, че за мен по начина по-който се пързалям и във формата, в която се намирам в момента е напълно реалистична възможността да подобря рекорда на Шани Дейвис от 2009 година. Вече съм постигал време от 1.06,51 минути на 1000-метровата дистанция, което е само 9 стотни под постижението на Дейвис. Тогава, когато това се случи, аз съвсем не бях толкова добър, колкото съм в момента и това, разбира се, ме навежда на мисълта, че рекорда на Шани Дейвис съвсем не е недостижим. Знам, че съм в състояние да подобря този рекорд, убеден съм в това. Единственото, от което се нуждая са подходящите условия – бърз лед и точно в този момент спортната ми форма да бъде в пик. Мисля, че има и други освен мен, които в момента са в състояние да счупят рекорда на Дейвис, но това просто трябва да е моя ден, в който всички условия, за постигане на рекорд са налице.

- Каква е психологията на шампиона? Какво е необходимо на един спортист, за да стане голям шампион?
- Според мен основното е да не усложняваш, а да опростяваш нещата. Когото заставаш на старт, трябва да мислиш за това как да изпълниш перфектно технически нещата, а не обръщаш внимание на неща, които не са важни за теб в момента като например: какво правят конкурентите ти, как изглеждат хората наоколо, какво се случва на леда. Преди победите ми да станат константни, аз обръщах внимание на толкова много неща по време на едно състезание, че ми беше трудно да се концентрирам над най-важното за мен. Вълнуваше ме цялата картина. Сега се придържам към правилото да мисля само за няколкото неща, от които зависи представянето ми на леда. Това е поне, което на мен ми помага да побеждавам. Така се настройвам по-лесно за старт, спокоен съм и не се афектирам от случващото се около мен. Вече рядко очите ми се насълзяват, както преди, когато дребни неща бяха в състояние да ме извадят от равновесие.

Kjeld sportman van het jaar

- Каква е стойността на една олимпийска титла, даже две? Положителният и отрицателен ефект от това един спортист да бъде олимпийски шампион?
- Както с успеха и тук „медалът си има две страни”. Може и да звучи пресилено, но сякаш света се отваря пред теб. Интересът към теб изведнъж неимоверно нараства. Изведнъж изникват толкова нови възможности за изява пред теб. Рекламни предложения започват да валят. Всички сякаш стоят зад теб и те подкрепят. Изведнъж ставаш публична личност и всички изживяват всичко с теб. Животът ти постоянно се гледа под лупа и е на показ, и когато направиш нещо, което не се одобрява от масата хора, тогава нещата се обръщат срещу теб. Всички те сочат с пръст, коментират и ако не си достатъчно силен, за да игнорираш хорското мнение, тогава биваш наранен и страдаш.

- Да бъдеш атрактивен спортист сякаш допринася за една още по-голяма популярност и медийна намеса в личното пространство на един спортист. Доколко това е така според вас, тъй като вие сте един от тези добре изглеждащи шампиони, които определено привличат вниманието?
- Може би е така. Вниманието, което получаваш те кара да се чувстваш специален. Дава ти положителни емоции. След като спечелих двете си олимпийски титли имах предложения за участия в толкова много телевизионни програми (над 60 на брой – бел.на автора). Разбира се, това е една от едната страна на медала – хубавата такава. Често ми се налага да отхвърлям предложения, защото просто нямам толкова свободно време, че да бъда навсякъде, където ме поканят. Понякога отказвам участия, защото нещо не ми е по вкуса. Приятно ми е да правя фотосесии за списания, които харесвам. Да позирам пред фотообектива е нещо, което наистина ми доставя удоволствие. Всичко покрай един успял спортист е добре, докато нещата на спортната площадка и в личния му живот вървят добре, но когато нещата не вървят или сгрешиш някъде, тогава виждаш и другата страна на медала – лошата. В такъв момент хората и медиите са способни да те разкъсат на парчета.

kjeld Nuis Trouw

- Да бъдеш победител определено носи дивиденти. Бихте ли споделил повече за емоционалната и материалната страна на това да бъдеш успешен кънкобегач в страна като Холандия, в която кънки бягането е на такава почит?
- Това е труден въпрос. От моя гледна точка, говорейки за мен самия, съм щастлив, че относно спортна подготовка и отношение към мен в отбора нищо не се е променило. Не си позволявам да се отдавам на почивка, за да се наслаждавам на успеха. Искам да продължавам да печеля и съм много мотивиран да тренирам, за да продължавам да постигам успехи на леда. В това е моята сила. Загубиш ли мотивация, по-добре да прекратиш спортната си кариера. Отпуснеш ли се веднъж, това може да е краят ти. В живота се опитвам да не позволя еуфорията около мен да ме промени като човек. Що се отнася до материалната страна на нещата, там всичко е зависи от постиженията на леда. Връзката е правопропорционална.

- Колко богати са най-добрите кънкобегачи в света? Свен Крамър, който по света се възприема като лицето на кънки бягането споделя, че е много богат. Не казва точно колко, но по думите му, парите, с които разполага са толкова много, че на него никога няма да му бъде необходимо да учи и работи за насъщния си хляб. Планът му е само да инвестира добре. Какъв е вашият план?
- Колко са богати най-добрите кънкобегачи? Ха-ха (смее се с глас двукратния олимпийски и световен шампион на 1000 и 1500 метра – бел.авт). За разлика от Свен, на мен ще ми се наложи да уча и да работя след като приключа спортната си кариера, но не мисля, че това е нещо лошо, защото това ще ме доизгради като човек, като личност. Когато работиш и правиш нещо в живота си, се чувстваш полезен на обществото и това е нещо хубаво.

- Очевидно е, че вие обичате да печелите и се наслаждавате на вниманието към вас и популярността си. Като човек, който години наред е прекарвал времето си по скейт парковете с приятели, бихте ли направил едно сравнение между това какво е вниманието, което получава един уличен блейдър (стрийт фристайл инлайн скейтър) и какво е това, което получава един двукратен олимпийски олимпийски шампион в кънки бягането?
- Въпреки, че да караш блейдове или скейт привлича вниманието на хората по улиците и скейт парковете, като цяло фристайл инлайн скейтинга е доста по-малък спорт, отколкото кънки бягането. За да си известен скейтър или блейдър трябва да си постигнал нещо наистина невероятно. „Ред Бул”, които са мой личен спонсор, подкрепя няколко от най добрите скейтбордисти и сноубордисти в света. Ако станеш легенда в тези спортове, тогава ще бъдеш наистина исвестен, по-известен, от който и да е било кънкобегач в света и ще бъдеш много богат. За пример ще дам Шон Уайт. Ако обаче си на едно посредствено ниво, ще си напълно незабележим като спортист. Кънки бягането е олимпийски спорт, което го прави много по-значим. Като популярност, между звездите в екстремните спортове и кънки бягането има много голяма разлика. Добрите кънкобегачи са много повече, което прави така, че да си забележим е много по-трудно. Дисциплините са повече, шампионите респективно също са повече и да блестиш самостоятелно на върха за дълго е почти невъзможно. (Кйелд Наус е кънкобегачът, който е постигал най-висока скорост на пързаляне върху лед в света – 93 км/ч. Може би един ден ще го видим и в ролята на спускач с кънки по специално заледена за целта писта или улица, бел. авт.)

- Ако сега имате възможност да се върнете назад във времето, бихте ли променил нещо в начина, по който сте градил спортната си кариера? Ако да, какво би било то?
- Определено бих обърнал внимание на психологическата си подготовка на един по-ранен етап в кариерата си. Ако бях започнал да работя със спортен психолог няколко години по-рано, сигурно щях да бъда олимпийски шампион още на зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 година, а не 4 години по-късно. Най-важното обаче е, че постигнах целта си, макар и по-късно от очакваното. Човек се учи от грешките си и аз съм доволен, че постиженията ми през последните 2 години говорят сами по себе си за това, че съм си научил урока. Да, нещата са можели да се случат и по-рано, но пък тогава нямаше да имам тази интересна история, как на два пъти се разминавам със спечелване на квота за участие в олимпийски игри. Това моето си е направо като американска история на шампион, който е преминал през серия от трудности, за да стигне до успеха.

anp-kjeld_nuis_vreemdgaan

- Относно личният ви живот, там бихте ли подходили по различен начин към някои неща, ако имахте възможност? Как? (Кйелд Наус и Джил Лорън де Роблес, която е Мис Холандия за 2011 година, са разделени от няколко седмици насам. Двамата имат 2-годишен син Джекс. – бел.авт.)
- Да, определено бих подходил по различен начин в отношенията с приятелката ми. В началото на връзката ни не се държах достатъчно добре, не бях себе си и това е причината да се разделим. Ако можех, бих поправил именно тази си грешка, защото не бях съвсем честен и достатъчно искрен, и колкото и да се опитвахме впоследствие да изглаждаме нещата нищо не се получи. Може би щяхме още да сме заедно, ако се бях държал естествено и бях себе си.

- Какво бихте нарекъл успех този кънки сезон? Какви са целите ви?
- Като изключим това Евпропейско първенство, на което можех да спечеля титлата в спринта, но не успях, защото наруших правилата и бях дисквалифициран, бих искал да си тръгна от Световното първенство в Инцел, Германия в началото на февруари с титлите на 1000 и 1500 метра. Това ще бъде най-важно за мен. Също така, ако всички фактори, от които зависи успеха са на моя страна в края на сезона по време на последния старт за Световната купа в Солт Лейк Сити, Съединените Американски Щати, бих искал да се опитам да счупя световния рекорд на 1000-метровата дистанция. Надявам се леда да е бърз и налягането на въздуха да е подходящо за чупене на рекорди. Няма да се фокусирам прекалено много върху идеята за поставянето на рекорд, защото ако го направя, нищо няма да се получи накрая. Вместо това ще се концентрирам над доброто си пързаляне и ще видим какво ще се получи.

- След като дойде успеха, доколко се промени вашата позиция в отбора „Юмбо-Висма”? Свен Крамър досега винаги е бил №1 и е можел да влияе директно на всички решения. Каква е ситуацията сега?
- Нищо не се е променило и аз не искам да се променя.

kjeld-nuis-smetvrees (1)

- Какво е това, което прави всички в отбора „Юмбо-Висма” шампиони? Каква е тайната на успеха във вашия „тийм”?
- Мотивацията. Надъхваме се един друг. Когато виждаш свой съотборник да побеждава, това ти помага да намираш сили в себе си, да търсиш начини да се себеусъвършенстваш, за да се пързаляш все по-чисто и по-бързо. Опитваме се всички в отбора да бъдем пример за подрастващите и много се забавляваме. Често се шегуваме един с друг, но и в същото време се отнасяме с респект един към друг, и се уважаваме.

- Често сте в Колалбо. Карате ли сноуборд в свободното си време? Само на няколко минути път с кола от ледения овал има и няколко писти.
- Много ми се иска, но рискът е прекалено голям. Ако направя една малка грешка и си счупя някоя кост, няма да си го простя, че заради едно удоволствие съм си съсипал сезона. След края на сезона ще се отдам на любимите си развлечения. Тогава със сигурност ще отида някъде в планината и ще покарам сноуборд.

Фани Богданова – кореспондент на InLife.bg в Холандия

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)