action-2277292_960_720

Класираха най-щастливите и най-потискащите моменти от работния ден

02 юли 2018

Хората са най-щастливи около 15.30, когато предусещат приближаващия край на работния ден, сочат резултатите от проучване, направено във Великобритания сред 2000 служители.

Допитването на „Бритиш Черис“ е осъществено с цел да се установят върховете и спадовете в трудовия ден на работещото население, както и влиянието на някои хранителни продукти върху настроението.

Авторите на проучването са установили, че служителите се чувстват щастливи, когато се събуждат след ободрителен нощен сън, когато са оценени от шефа и когато получават похвали от клиенти. Благотворно върху настроението им се отразяват също детските прегръдки и вечерното излежаване пред телевизора след натоварен трудов ден. Най-щастливият момент в деня на служителите е когато прекрачват прага на дома след работа, събуват обувките си и се освобождават от дрехите си.

Същевременно неблагоприятно върху настроението им се отразяват „проспиването“ на будилника, задръстванията на път към службата, дългите и натоварващи работни срещи, мисълта за несправяне с трупащи се задачи, оплакванията на клиенти, преяждането и последвалите го угризения.

Вижте още: Домашни любимци в офиса – защо не?

Проучването показва също, че определени храни влияят пряко върху задоволството на служителите. Установено е например, че изобилстващите от захар шоколади, бонбони и сладкиши, макар да доставят краткотрайна радост, в крайна сметка допринасят за лошо настроение. От друга страна продукти като богатите на антоцианини череши и изобилстващ от фолиева киселина спанак помагат за повдигането му.

Анкетата показва, че 70 % от служителите се чувстват по-добре, когато залагат на здравословни храни. 35 % процента от участниците в допитването споделят, че са забелязали зависимост между консумацията на богати на захар продукти и потиснатото настроение, пишат от БТА. Над 50 процента от анкетираните признават, че когато са прекалили с храна или са хапнали нездравословни продукти, няколко часа по-късно имат усещането, че са им „потънали гемиите“.

От друга страна една четвърт от служителите са твърдо убедени, че половин час след като са яли плодове като череши, ягоди, малини, боровинки, се чувстват по-щастливи, отколкото след хапването на парче шоколад.

Въпреки ясното съзнание за ефекта от нездравословните храни върху настроението, 40 на сто от работещите хора продължават за залъгват глада си с бисквити или шоколад.

снимка: pixabay.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)