IMGP6799-880x583

Класически шницел по виенски

25 септември 2017

Австрийската кухня има доста типични ястия, но със сигурност първото, за което всеки човек се сеща е шницела. Това, на пръв поглед, банално ястие има своите задължителни особености на приготвяне, които ако не се спазят, няма да се получи класическо издание на вкусната храна. Ето защо, за да се получи истински виенски шницел, пригответе го по рецептата на Салон Моцарт:

Необходими продукти:
4 телешки медальона
200 г галета
сол и черен пипер
250 г масло
200 г брашно
1 лимон
2 яйца

Важно! Подберете хубаво и не мазно телешко месо. Не си и помисляйте за друго – пилешко или свинско! Това изобщо няма да е класически шницел по виенски.

IMGP6801

Начин на приготвяне:
Всяко парче месо сложете между две парчета прозрачно фолио и начукайте дълго, докато се изтъни. Колкото по-тънко е месото, толкова „по-виенски“ става шницела. Поръсете го от двете страни със сол и черен пипер.
От яйцата се вземат само белтъците и се разбиват на пяна. Овалвайте парчетата месо в брашно, след това в белтъците и накрая в галетата. Не е хубаво много да се набива панировката в месото, за да стои по-въздушна. Изпържете ги в предварително разтопено и прецедено масло, което трябва да е силно нагорещено. След всеки шницел маслото се подменя. Трябва да се уцели подходящият момент на изваждане от маслото – когато шницелът стане златист. След изваждането от маслото, готовите шницели се поставят за 1-2 минути върху кухненска хартия, за да се отцеди от мазнината.

И така: бързо, лесно и просто, но внимавайте. Дори едно отклонение от рецептата, ще превърне ястието в нещо друго, но не и в класически виенски шницел. Най-подходящият „акомпанимент“ за него е салатата от варени картофи. Но за нея друг път…

IMGP6790

Einen guten Appetit!

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)