Арджан Бенинг

Когато изкуството плаши! Портретите на Арджан Бенинг

02 октомври 2016

Старите хора казват, че преди всичко друго, изкуството е израз на душата, огледало на света, в който всеки един от нас има своя собствена индивидуалност. Е, ние бихме добавили – и индивидуалност, скрита под най-различните обществени догми и предразсъдъци, с които сме закърмени още от най-ранно детство. Именно върху опита да пренебрегне наложените правила се е съсредоточил един от най-популярните холандски фотографи, а също така и скулптор и режисьор, Аджан Бенинг. Арджан Бенинг Той се прочу още през 2011 г., когато скандализира обществото, пускайки на пазара провокативния си календар „Голите цифри“, в който числата са съставени от различни голи модели. За целта творецът използвал 100 доброволци от организацията „Заедно срещу различията“, като е платил на участниците хонорар от едва 50 евро – акт, с който да демонстрира бунта си срещу строгите обществени норми. Холандската църква веднага анатемоса Бенинг, обявявайки изкуството му за кощунство, но пък самият той съвсем не демонстрира да се е трогнал особено от това.

1

Иначе известен като явен привърженик на минимализма, авангардистът и до днес се опитва да привлече вниманието на масовата публика към най-наболелите социални проблеми, макар и често да го прави по доста-ексцентричен начин. Затова и някои кадри от творчеството са отблъскващи, дори плашещи. Но едно е факт – винаги въздействат!

Арджан Бенинг Арджан Бенинг Арджан Бенинг Арджан Бенинг Арджан Бенинг Арджан Бенинг   Снимки: Oфициален сайт Текст: Митко Попов

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)