IMGP3058

Когато Майстора живял с. Дивля, Земенско…

01 февруари 2016

Големият български художник Владимир Димитров-Майстора дълги години е творил не само в с. Шишковци Кюстендилско, а и в селата Дивля и Калотинци, ЗеменскоМайсторът за първи път отива в Земен през 1915г. Затова свидетелства едно писмо до неговия братовчед Павел Георгиев: „Павле, отивам на гара Земен – писар в общината, та мама няма за кого да се грижи. Лошо е, че не мога да ти върна борча, това ще стане като получа първата заплата. Поздрав на всички : В.Д.”

10628558_695919737158681_7669337715585521876_n

В с. Земен той открива богатството на стенописите на Земенската църква – дело на неизвестен даровит местен художник. Запознава се с интересни селяни и природната хубост, наречена „земен рай”. През 1929 г. посещава китното село Дивля, на 15 км. от гара Земен. В Земен и Дивля черпи сюжети, намерили място в творчеството му.

IMGP3055

По негова молба през 1930 г. е командирован от Министерството на просветата в с. Дивля като учител в местната прогимназия. В доклада си до Министерството е писал: ”след четири месеца в с. Дивля нарисувах Жетварка, Моми, Хоро, Невеста, Момиче и Портрета на учителя Михаил Стоянов.

image_6455

На Илинден на местния събор устроих изложба от всички картини нарисувани тук. В с. Дивля”.Владимир Димитров – Майстора е постоянно след селяните на площадчето и в кафенето, на тлаки и събори, при косачите и жътварите, на разходки с ученици до китните дъброви местности.

image_6466
Дивлянчани са го запомнили като много добър човек, скромен, общителен и сърдечен. Най-хубавите картини е сътворил на полето сред ябълковите градини.

image_6467

Творил е в тихи утрини и в часовете на заник слънце. Тук той рисува Евдокия Георгиева, чийто портрет е поставен върху 500 левовата банкнота, известна като Дивлянката. В спомените си Майстора пише: „В Дивля при мен са идвали Цоната /Кирил Цонев/, Тодор /Мордухай Бенидинов/ и Боге Лазов. Селяните от Дивля, гледаха в картините и се радваха, че главите им са досущ като тези нарисувани от мен”.

image_6470

Майстора е рисувал и в с. Калотинци. Там през 1929 година създава една от най-хубавите си картини – Мома от Калотинци. Модел е Станка Гьошева. От картината струи топлината на гальовните лъчи на слънцето, свежестта на цветовете и омаята от изяществото на местната моминска носия. Казмилената стая, свилена шамия на главата и бял копринен нагръдник – ненагледна е хубостта на Калотинката. Някои виждат в нея селската Мадона на Майстора, запечатила младостта на Станка за вечни времена.

image_6475

Картината влязла в съкровищницата на българската живопис е изложена в Националната художествена галерия в София. Отпечатана е пощенска марка с лика на Калотинката. Хората от Земенския край са горди, че са намерили място в богатото творчество на Майстора, възвеличил хубостта им и природното вълшебство на този край.

IMGP3058

Днес, в с.Дивля, в къщата, в която е живял и творил Майстора има представена постояння експозиция с негови вещи и писма, а църквата, която той така обичал да посещава, бе възстановена преди месец от Община Земен, след години на разрушение и забвение.

IMGP3092

текст: Валерия Симеонова
снимки: In LIFE и Web 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)