pari_01

Когато парите са изкуство, а изкуството – пари

02 септември 2015

Изкуството има много лица. Едното е масовото – предназначено за милиони хора по света, а другото – другото е онова, чиято популярност е запазена за определени среди и което може да бъде оценено най-вече от ценителите. Вероятно това е и причината малцина от вас да са чували името Паоло Курсио – испанският майстор и художник, чиито произведения се радват на популярност сред почти всички нумизмати по света.

pari_02

Живеещият и работещ в Барселона творец се занимава от дълги години с пресъздаване на илюстрации от известни литературни и филмови произведения върху най-различни монети. Любопитно е, че този тип изкуство датира още от XVII век, а пикът на популярността му е при въвеждането в обръщение на медно-никеловата монета на САЩ (номинал – 5 цента) – Buffalo nickel, която е сечена от 1913 до 1938 г.

pari_03

Тъй като тя е изготвена от мек метал, на който е отпечатано изображение с глава на индианец, е било изключително лесно то да се „пререже“ в портрет на друг човек, изображение на животно и т. н. Новата мода бързо се налага и дори подобни произведения на изкуството започват да се оценяват с висока финансова равностойност от редица нумизмати-колекционери.

pari_04

Днес Паоло Курсио е един от малцината, които все още се занимават с това, като основната разлика е, че върху вече съществуващите монети той гравира най-различни фигури – от реално съществували личности до герои от филми или пък от литературни произведения. И ако вече сте започнали да се чудите какъв ли е крайният резултат, ви даваме възможност да се насладите на най-доброто, излязло изпод ръцете му.

текст: Митко Попов
снимки: Coinworld.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)