14358921_848545458581038_9000269381738322671_n

Кога, къде, какво в днешната Нощ на музеите?

20 май 2017

За пореден път България ще се включи в Европейската нощ на музеите – вечерта, когато вратите на музеи и галерии са отворени до късно и без вход. Тя ще бъде отбелязана в десетки градове в България, като само в столицата в нея се включват близо 50 места. Ето какво предлагат музеите на петте най-големи града – София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе.

София

В Националната галерия – клон Двореца ще бъде показан пърформанс на Луиз Ерве и Клое Майе със Стефан Додуров от 20 ч., 21 ч. и 22ч. Събитието ще е в рамките на изложбата на съвременно френско изкуство „Палат Потьомкин“. Посетителите също ще могат да разгледат изложбите: „Георги Машев (1887 – 1946) – 130 години от рождението на художника“, „Лунни делви“, „Азербайджан – вселена от магически цветове“, „Основоположници на българската фотография – Карастояновите“ и „Дечко Узунов в колекцията на Боян Раден“.

В „Квадрат 500″ ще се организира събитието „Вълшебна нощ за деца“ от 19 ч. до 21 ч., където най-малките ще могат да рисуват и оцветяват черно-бели рисунки. От 21 ч. ще се състои видеопредставяне на галерията, както и камерна изложба на автентични накити от племето масаи (Кения, Танзания) в зала 20. В зала 19 ще е подредена гостуващата изложба „Майстори на чешката авангардна фотография“.

В Националния военноисторически музей вече беше открита изложбата „Дълг по задължение: история и гледни точки“, която разказва историята на наборната служба в България от 1878 г. до 2007 г. Посетителите ще могат да я разгледат в Нощта на музеите, както и да гледат концерта на Представителния оркестър на Сухопътните войски от 18 ч. До 20 ч. Там е разположена и инсталацията „Скритото послание на музея“. От 21.30 ч. Ще има лятно кино.

Националният етнографски музей ще представи изложбата си „Накити и български народни носии“ от колекцията „Българско народно облекло“, която беше открита вчера. От 18 ч. И 19 ч. Ще бъде представен проекта „Златната ябълка“ от Момчил Степанов и ще има прожекция на първия кратък филм – „Легенда за първия кукер“.

Посетителите на Националния археологически институт с музей – БАН ще могат да разгледат изложбата „Златното съкровище от Надсентмиклош“ от 18 ч. До 24 ч.

Националният исторически музей (НИМ) ще е отворен от 9.30 ч. До 24 ч. Той ще предложи на посетителите си постоянната си експозиция, нови експонати, посветени на 180-годишнината от рождението на Васил Левски, нова изложба, посветена на Деня на славянската писменост, изложбата „Скрито-покрито. Бельото на българката в началото на XX век“ и изложбата „Вотиви“, включваща 552 вотива (оброчни фигурки). От 14 ч. До 15 ч. В НИМ ще се проведе възстановка на събитията от Априлското въстание (1876 г.). От 17 ч. Детският музейно-образователен център ще даде възможност на децата на работят с грънчарско колело, да научат повече за историята на българската писменост и да пишат с пера, като цената на заниманието е 7 лева. От 19 ч. Ще се състои концерт на Камерен хор „Средец“. Всички издания на НИМ ще са с намаление от 50% в Нощта на музеите.

„Музейко“ също ще вземе участие в Нощта, като ще даде възможност на посетителите си да разгледат най-новата им изложба „Влечуги“, както и експозицията с експерименти, посветена на Алберт Айнщайн.

Пловдив

Галерия „Златю Бояджиев“ ще организира музикална нощ на преподаватели и студенти от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство от 20 ч. До 24 ч.

Балабановата къща ще представи изложбата „Свързване“ на Културно-информационния център на Република Македония от 19 ч. в Дълбоката зала, както и експозицията „Отблизо“ на портретна фотография на Христофор Ташев, също от 19 ч. в Сводестата зала.

В Малката базилика ще има работилница за мозайка от 18 ч. и концерт на групата „Славена“ от 19.30 ч.

Градска художествена галерия – Пловдив също се включва в събитието. Посетителите ще могат да разгледат безплатно постоянната експозиция с произведения на изобразителното изкуство от XIX век до наши дни на ул. „Съборна“ №14А; постоянната експозиция „Икони“ на ул.“Съборна“ №22; двете постоянни експозиции „Цанко Лавренов“ и „Мексиканско изкуство“, както и временната изложба на Нели Тодорова на ул. „Артин Гидиков“ №11; постоянната експозиция на Енчо Пиронков на ул. „Васил Кънчев“ №1.

В сградата на ул. „Княз Александър I“ №15 от 18 ч. ще бъде откриването на изложбата на художника Вълчан Петров по случай 70-тия му рожден ден. Ще се прожектират филми на известни български художници, включително Златю Бояджиев, Димитър Киров, Георги Божилов – Слона, Йоан Левиев и Георги Бояджиев – Бояджана.

Регионалният исторически музей в Пловдив ще организира две образователни програми към изложбата „Метаморфозис“. На 20 май посетителите на „Музеен център за съвременна история“ ще имат възможността да си направят портрет, нарисуван със светлина от 18 ч. До полунощ, а на 21 май от 14 ч. Алберто Стайков ще покаже как се снимат селфита и портрети.

И морската ни столица ще се включи в днешната Нощ на музеите

И морската ни столица ще се включи в днешната Нощ на музеите

Варна

За първи път Музеят по история на медицината ще се включи в инициативата, с изпълнения на фолклорно-танцовия ансамбъл на МУ-Варна от 18 ч. И 19.30 ч., откриване на изложбата „Морска Варна – поглед в миналото и днес“ от 18.30 ч., изпълнение на Моника Парушева, лауреат от международни детски конкурси, от 19 ч., представяне на историята на медицината на българските земи от 19.10 ч. И прожекция на филми за медицината в България от 19.45 ч.

Днес Археологическият музей, Римските терми, както и комплексите „Побити камъни“, „Аладжа манастир“ и Музеят на стъклото в Белослав ще работят безплатно.

Ще бъдат организирани концерти също в Етнографския музей, двора на Археологическия музей и Градската галерия.

Художниците Дамян Бумбалов, Лора Янева и Петя Димитрова ще открият свои изложби съответно в „Хале 3″, „Арт салона“ на „Радио Варна“ и отдел „Изкуство“ на РБ „Пенчо Славейков“.

Бургас

Археологическият музей в Бургас официално ще открие новата зала „Средновековие“ и изложбата „Археологически разкопки на Бургаския музей“ на 20 май. Тя ще включва интересни находки от периода X-XIV в., намерени по южното Черноморие – керамика, накити, въоръжение и снаряжение.

От 19 ч. В двора на Етнографския музей ще започне събитието „Игрите на нашето детство“, където музейни специалисти ще представят забравените градски игри от XX в.

Русе

„Художествена галерия – Русе“ ще участва със събитието си „Неоспорвани истории в живопис, музика и хартия“. То включва творческа работилница от 18 ч., откриване на изложбата „Хоризонти“ на Иван Шишков от 20 ч., концерт на група High Time от 22.30 ч. и прожекция на филма „Едно, две“ на Никол Събева.

В Историческия музей в Русе ще бъде представена стихосбирката на Свежа Дачева „Уча се да бъда Никой“ от 17 ч., археологически разкопки с деца в двора на музея от 18 ч., музикални изпълнения на ученици от НУИ „Проф. Веселени Стоянов“ от 20.30 ч. и редица други събития. / dnevnik.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)