DTNKTjkXcAAZkiX

Кога „не“ означава „да“, или има ли сексизъм в клип за европредседателството

12 януари 2018

Един от клиповете на българското председателство предизвика недоразумение и критики в социалните мрежи, информира dnevnik.bg. Става въпрос за закачката с факта, че българите кимат „погрешно“ според западняците и често жест с главата, който за нас означава „да“, се тълкува от тях като „не“.

Bижте още: България е „скритото бижу на Европа“ в официалния клип за Европредседателството (видео)

„Когато я срещнете за първи път, може да ви даде грешен сигнал. Помнете, тук „не“ може да значи „да“. Не че се опитва да ви обърка. Просто ви кани да я опознаете сами“, се казва във видеото при срещата на двамата главни герои.

Шегата обаче бе приета зле от френския евродепутат Карима Дели от групата на „Зелените“.

„Противно на това, което се твърди в официалния клип на Съвета на ЕС, чието председателство България поема този месец: „не“ никога не означава „да“. Основно правило за съгласието и уважението към жените. Настоявам клипът да бъде свален“. Това написа тя в „Туитър“.

От акаунта на българското председателство отговориха със:

„Съжаляваме да разберем, че по отношение на видеото има недоразумение. В него ясно се говори за българския навик да завъртиш глава наляво-надясно в знак на съгласие. Българското председателство е отдадено на равните възможности и липсата на дискриминация. Този важен дебат не би трябвало да бъде омаловажаван“.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)