много вода

Кога не трябва да пием много вода?

20 юни 2018

Безспорно трябва да се пие повече вода, но както при всяко нещо – трябва да има умереност. При какви случаи пиенето на повече вода може да навреди, обобщават от Segodnya.ua.

Не е хубаво да се пие много непосредствено преди сън. Едва от причините е, че може често да се наложи да посещавате тоалетната през нощта и да разстроите съня си. Втората причина е, че през нощта бъбреците работят по-бавно, отколкото през деня и може на сутринта да се наблюдава подуване на лицето и крайниците.

Не трябва да се пие много вода по време на интензивна тренировка. Употребата на голямо количество течности може да се ви накара да се почувствате зле по време на провеждането ѝ или след това. Позволява се по глътка след упражнение, според съветите на д-р Бубновски. Прекомерното количество течности натоварва и сърцето. Затова се препоръчва да се пие повече вода след почивка от тренировка.

71

Снимка: pixabay.com

Не пийте вода, когато ядете люта храна. Тя само може да засили усещането на дискомфорт и няма да отмие лютия вкус. За това по-добре вземете парче хляб.

Не трябва да се пие вода по време и след хранене. Ако го правите, може да имате лошо храносмилане, тъй като водата разрежда слюнката, която спомага за правилното такова. Така в организма могат да се натрупат необработени токсични отпадъци.

Не е желателно да се пие вода с подсладители. Изкуствените подсладители допринасят за повишен апетит и увеличаване на теглото.

Всички знаят, че не трябва да се пие морска вода. Една от причините е, че повечето крайбрежни морски води съдържат патогенни човешки вируси. Ако в устата ви попадне такава вода, по-добре бързо я изплюйте, за си спестите инфекция с всичките ѝ неприятни симптоми. Другата причина е, че морската вода съдържа много соли и на тялото ни ще му е необходима още повече вода, за може да ги изхвърли. Това може да доведе до тежка дехидратация.

Не трябва да пием вода, ако вече сме пили много. Прекомерното количество течност в организма води до измиване на натрия и серия от неприятни последствия от този процес. Освен това, прекомерната консумация на вода ненужно натоварва бъбреците, като им пречи да доставят с кръвта необходимите вещества на организма.

превод и редакция: Силвия Аризанова
снимка: pixabay.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)