career2

Кога работохолизмът унищожава личността?!

29 септември 2014

Казват, че 21 век бил векът, в който кариеризмът е достигнал крайното си ниво. И силният, и нежният пол се стремят към непрестанни постижения, сякаш впуснати в безмилостна битка за успех на професионалното поприще. Истината обаче е, че всичко има своята цена и прогресът в благосъстоянието се оказва за сметка на все по-нарастващото негативно влияние върху психиката ни и съответните здравословни проблеми.

Кога работохолизмът унищожава личността?!

Кога работохолизмът унищожава личността?!

Как кариеризмът повлиява на психиката?

Надпреварата с времето и социалните предразсъдъци често води много от нас в най-разпространения капан – демонстрация на имиджа на „по-силна и влиятелна личност“, отколкото сме в действителност. А впускането в рази роля поражда свръх амбиция и ранима гордост, които от своя страна пораждат страх у нас от нови връзки, страх от ситуации с евентуален провал и съответният краен резултат е явно понижение на самочувствието.

Появата на стреса

Ежедневното присъствие на стреса в професията изтощава докрай организма ни и за да го приемем, ние сме склонни да търсим най-лесните методи да се справим с него. Така, в живота ни се появява непрестанната употреба на алкохол, цигари и всякакви други видове стимуланти, които поне временно променят възприятията и вижданията ни за заобикалящата ни среда. Друг сериозен проблем се оказва поведението в леглото. Както казват специалистите, дисбалансът между мисли, чувства и действия съвсем логично води до полови смущения и спад в сексуалните възможности. От силна и вярваща в себе си личност, кариеризмът ни превръща в тревожен и неуверен в способностите си човек.

Изходът

Безспорен факт е, че здравето ни е свързано не само с физическото, но и с мислите и емоциите, които ни владеят. Точно затова и всеки един проблем е преодолим именно с умението да гледаме позитивно на всяка една ситуация, да приемаме случващото се откъм светлата му страна. Съумеем ли да го сторим, то ще се научим да преодоляваме и професионалните предизвикателства с увереност и да се наслаждаваме на всяка една малка победа. Но както се казва – преди всичко останало, е редно да се замислим дали успешната кариера всъщност е най-важното в живота ни и дали не е време да подредим правилно приоритетите си.

 Снимки: Fanpop.com

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)