Брус Уилис в умирай трудно

Кога Шварценегер „умираше трудно“, а германците не знаеха немски?

12 октомври 2019

Филмът „Умирай трудно“ на режисьора Джон Мактиърнън буквално изстреля във висините все още неизвестния Брус Уилис преди години, но вероятно ще ви е любопитно да разберете, че той е можел да си остане продавач в супермаркет, например, ако съдбата не е била решила друго. Лентата е снимана по криминалния роман на Родърик Торп „Нищо не е вечно“ и в главната роля, тази на нетипичния нюйоркски полицай с убийствен нюх и несравнимо чувство за хумор влиза именно Брус през  далечната 1988 година.

Освен, че го превръща в една от най-големите звезди в Холивуд и му дава солиден тласък на кариерата, и до ден-днешен тя се счита за едно от най-добрите му превъплъщения. По-късно, Брус изиграва Джон Маклейн още няколко пъти, а за феновете вероятно е забавно да разберат  някои атрактивни факти от снимачната площадка на поредицата.

Брус Уилис
* Първоначално филмът бил замислен специално за Арнолд Шварценегер в главната роля. Но Железният Арни отказал ролята и се наложило да преработват изцяло сценария. Брус Уилис бил едва петият, набелязан за тази роля. След отказа на Шварценегер, за главната роля на „опашката“ били Силвестър Сталоун, Бърт Рейнолдс, след това и Ричърд Гиър. Накрая избрали Брус Уилис, като считали, че поемат огромен риск, тъй като до този момент той никога не се бил снимал в екшън.

* На официалния плакат преди премиерата не присъствало името на Брус Уилис, нямало дори негова снимка. Продуцентите нарочно не сложили на плакатите лицето му, за да не отблъснат противниците на Уилис, които смятали, че няма да се справи с ролята. След като станало ясно, че филмът има огромен успех, едва тогава той се появил на постерите.

* В оригиналната версия на филма, терористите са родени в Германия. В разговорите им на немски език обаче на места има граматически грешки, дори има безсмислени фрази.

*В немската версия на филма терористите не са германци. Техните имена били променени. Ханс станал Джак, Карл – Чарли, Хайнрих – Хенри. Така също променили името на терористичната група. Терористите станали радикални ирландски активисти, които са се отделили от основното ядро и взели заложници не заради някаква конкретна цел, а просто за до поискат откуп.

*Режисьорът Джон Мактиърнън нарочно не показвал лицето на Ханс Грубер в едър план, когато някой стрелял, защото Алън Рикман се стряскал при всеки изстрел, което някак си не се връзвало с образа му на злодей и безпощаден терорист. Английският актьор си отиде от този свят миналата година от рак, на 69-годишна възраст.

Алън Рикман

Алън Рикман

*Снимките на филма „Умирай трудно“ били предимно вечер и през нощта, защото Брус Уилис снимал по това време и в сериала „Съдружници по неволя“, снимките на който били сутрин.

*В една от сцените съществува репликата, че полицаят Джон Маклейн „може да бъде нелош барман.“ Преди началото на актьорската си кариера Брус Уилис наистина е бил барман. *Сцената, в която Маклейн пада в шахтата на асансьора, била вследствие на неуспешен трик. По принцип каскадьорът трябвало да се задържи на първия вентилационен отвор. Но авторите на филма при монтажа оставили сцената от момента, в който Маклейн се вкопчва с последни сили едва в следащия вентилационен отвор, за да я направят по-въздействаща.

*За създаването на филма били похарчени 28 млн. долара, а приходите от него в световен мащаб достигнали 138 млн. долара – огромен касов успех за онова време.

Умирай трудно
*Филмът „Умирай трудно“ е номиниран за „Оскар“ в четири категории, но не получава нито една статуетка. Завоюва няколко други престижни награди: BMI Film & TV Awards („За най-добър филм“), а така също Blue Ribbon Awards и наградата на японската киноакадемия за най-добър чуждестранен филм.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)