Код „Кино“ – дигитална разходка по паветата на българското кино

01 декември 2015

„Заведи ме на някое скучно място. Ама на най-скучното.“ казва Албена (Янина Кашева) на Радо (Иван Иванов) в една от най-запомнящите се сцени от култовия „Всичко е любов“ на режисьора Борислав Шаралиев. Продуцентите от „Агитпроп“ пък ни заведоха там, където е заснета именно тази сцена – стар, буржоазен апартамент, намиращ се на ул. „11 август“ и на крачка от храм-паметника „Александър Невски“. Вместо ключ, ни дават код. QR код.

С него откриваме още 99 такива места, превръщали се някога в локация на сцени от българското кино. Нужен ни е само смартфон и няколко минути любопитство. Разположени по фасадите на сградите и на места, които лесно можем да открием 100-те кода ни пренасят сякаш в друго измерение. 100 години за едно изкуство (макар и едно от най-младите) не са малко, за това Мартичка Божилова и компания, чрез платформата си, целят да запознаят младите хора с историята на родната кинематография. А на по-старото поколение да припомни обичани герои и кадри – снимани по местата, покрай които минаваме всеки ден.

Ние, от InLife, също си припомнихме вълнуващата среща и раздяла на тогавашните Ромео и Жулиета и имахме привилегията да стъпим там, където дебютиращият именно тогава (1979 г.) Иван Иванов, чува за пръв път „Камера! Работи…“

репортер: Калина Станева
оператор: Кунчо Поляшки
постпродукция: Николай Петров

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)