козунак

Козунаците на пазара масово без мляко и яйца

03 април 2018

Козунаците на пазара масово не съдържат мляко и съдържат заместители на яйца. Това сочи проучване на „Активни потребители“. 

В проучването са включени 16 марки козунаци, които са закупени от различни търговски вериги и от „Женския“ пазар в София през март.

Основната информация е извлечена от етикетите на продуктите, т.е. от написаното от самите производителите. Анализите за съдържание на синтетични жълти багрила са направени в лаборатория със спектрофотометрични и хроматографски методи, обясняват от „Активни потребители“.

От 16 марки козунаци при една напълно отсъства задължителната хранителна информация на етикетите, което е нарушение на националното и европейското законодателство.

Проучването показва, че в 11 от проверените 16 марки козунаци липсва една от основните съставки в традиционния козунак – прясното мляко. В почти всички марки пък се открива заместител на яйца, а в една от марките липсват както мляко, така и яйца и заместител на яйца – това е козунакът с марка „Гранд Козунак“.

Масово в козунаците на пазара класическите съставки се заменят от индустриално произведени суровини. Освен яйчения меланж се добавят и други нетрадиционни съставки като сух глутен, суроватка и палмова мазнина.

Особено смущаващо е добавянето на суроватка в козунаците. Това е заместване на млякото с един по същество отпадъчен продукт, притежаващ свойства много различни от оригинала. Рецептите, забъркани със заместителите позволяват да се намали себестойността на продукта, разбира се, за сметка на качеството, обясняват „Активни потребители“.

Използването на нискокачествени суровини и заместители води до добавянето на технологични химикали – Е-та. Те са били описани подробно на етикетите на всички козунаци, участвали в проучването, с изключение на този, който не е имал етикет.

Средно във всяка търговска марка се съдържат 6 Е-та. Те са предимно емулгатори, ензими, антиоксиданти, консерванти, киселинни регулатори, оцветители и други.

По отношение на влагане на оцветители в козунаците, при 10 марки е открит естествения оцветител каротин. Тази боя е по-приемлива от синтетичните бои, но показва за пореден път, че в индустриалните рецепти визуалните и вкусовите качества на козунаците се постигат с използване на заместители и химикали.

Всички участвали в проучването марки и резултатите за тях можете да видите в таблицата:

phpls4ky6_559x_

 

phpppwpab_559x_

 

phpau14pv_559x_

 

phpcpbbiy_559x_

 

Източник: OffNews

 

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)