Charlie Hebdo

Кои са четиримата убити карикатуристи на Charlie Hebdo

10 януари 2015

От момента на атаката на Charlie Hebdo, при която загинаха най-малко дванадесет души в сряда, 07 януари, „Аз съм Чарли“ е във фокуса на вниманието на всички.  И още – всички ние вече говорим и сме в размисъл за това, къде е границата на сатирата и свободата на словото. От една страна виждаме, и сме наясно, че  с осмиването на някои  ценности все пак трябва да се внимава. Дали е приемливо да се осмиват деца, родители, религиозни култове? От друга страна – къде е свободата на словото и свободния изказ и трябва ли да живеем в условията на терористична или друг вид цензура. Къде е границата? Въпроси, които още много дълго ще си задаваме. 

Ето четиримата редакционни карикатуристи на  Charlie Hebdo, които бяха убити при нападение срещу сатиричния вестник в сряда. Те бяха избрали да живеят без цензура.

Charlie Hebdo First Team Meeting After Terrorist Attack

Главният редактор и  директор на вестника, Stephane Charbonnier, по-известен  Шарб. Той бе известен със своите антииконоборчески нагласи, ревностен противник на върхушката. Шарб има дълга кариера в Charlie Hebdo и много публикувани лични  карикатури на тема  общественици, политика, религия и др. Той влезе във фокуса на общественото внимание особено силно през 2011 година, когато обяви пророка Мохамед за свой нов главен редактор. Последва палеж в офиса на изданието.  През 2012 г. вестникът публикува серия от карикатури на Мохамед – гол, изобразен като гей и други,  въпреки предупрежденията от редица световни  медии, че все пак подобни публикации са крайност. Шарб тогава защити своето решение да публикува, като каза:  „Мохамед не е свещен за мен. Аз не обвинявам мюсюлмани когато не се смеят на нашите рисунки. Аз живея във условията на френското право. Аз не живея по Корана.“

Charlie Hebdo First Team Meeting After Terrorist Attack

Сabu, 76 години, бе водещ журналист на Charlie Hebdo, когото Жан-Люк Годар веднъж нарече  „най-добрият журналист във Франция,“ / The Telegraph/.  Той е съосновател на сатирично списание, която е забранено през 1970 г., а след това всъщност променя името на Charlie Hebdo. През 2006 г., Cabu привлече вниманието, като изобразяваше Мохамед с глава в Неговите ръце, и надписа „Трудно е да бъдеш обичан от идиоти.“ Две мюсюлмански групи го съдиха заради тази публикация.

1695305-georges-wolinski-agrave-950x0-1

Georges Wolinski, 81 години, беше тунизийски евреин, живеещ във Франция със семейството си и също водещ журналист и карикатурист в изданието.

FRANCE-CINEMA-CANNES-FILM-FESTIVAL
Tignous  e четвъртият убит карикатурист в кървавия атентат. Той е илюстратор във списанието, но и също така е издал осем книги с илюстрации. Снимката е от неговото  пристигна на филмовия фестивал в Кан през 2008.

R.I.P

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)