200399911-001

Кои са 10-те най-редки птици в света? (част I)

01 април 2015

Обикновено свързваме 1-ви април с Деня на шегата, но малко хора знаят, че той е и Международен ден на птиците. Чества се още от 1906 г. по силата на Конвенцията за защита на полезните птици. И по повод празника, решихме да ви представим 10-те най-редки птици в света. Някои от тях вече не можем да видим в дивата природа, видът на други е започнал да изчезва именно заради хората и отново харата са го спасили, трети пък може би завинаги са изчезнали от нашата планета. Всяка една от тах обаче наистина е уникална и ни напомня отново за съвършенството и разнообразието в природата.

какату 3

Какапо
Какапо е най-редкият и странен папагал в света. Това е единствената птица от рода папагали, която не лети. Вместо това, Какапо предпочита да се разхожда, при това нощем. Папагалите от този вид достигат до 60 см. височина и тегло до 3.5 килограма. Папагалът обитава Нова Зеландия, като е интересно да отбележим, че на острова не е имало бозайници в продължение на милиони години. Бил е свят на птици и влечуги, където папагалите Kакапо не са имали нужда от защитни механизми против хищниците. Именно това ги прави много уязвими, когато на острова започват да се появят нови животни, а с появата на европейците през 19-ти век и домашните и селскостопански животни с тях, папагалите от вида започват бързо да изчезват и сега са останали единици. В момента в Нова Зеландия има само 62 папагала Какапо, които живеят на 6 острова, на които няма хищници.

Червенокрак ибис1

Червенокрак ибис
Някога тази птица е била широко разпространена в Япония, Китай, Корея и руския регион Усури. През втората половина на 20-ти век обаче, заради унищожаване на околната птиците започват да изчезват. За да спаси вида от изчезване, в Китай стартира проект за развъждането им. За 26 години първоначалните 7 ибиса стават над 600 и в момента популацията на червенокракия ибис наброява около 1000 птици.

Японски жерав

Японски жерав
Японският жерав е от най-застрашеният вид жерави. На земята са останали едва 1500 птици, като отново основната причина за изчезването им е унищожаването на естествената им среда.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Бразилски голям потапник
Това е една от най-редките птици в Южна Америка и изобщо в света. Смята се, че от вида са останали едва 200-250. Една от основните причини за това е бързо изчезващата естествена среда на птиците – те живеят около пълноводни и бързо течащи реки с буйни и чисти води, в които се хранят с риба. Потапникът се среща на няколко места в Бразилия и Аржентина.

Качулат ангъч

Качулат ангъч
За последно, мъжки и две женски Качулати ангъчи са видени във Владивосток, Русия, през 1964 г. От тогава птици от този вид не са били забелязвани, въпреки задълбочените проучвания, правени в Русия, Япония, Китай, Северна Корея и Южна Корея.

(следва продължение)

текст: Елена Михайлова
снимки: Internet

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)