golqma

Кои са 10-те най-редки птици в света? (част II)

02 април 2015

Вчера, по случай Международния ден на птиците, ви запознахме с първата петица от десетте най-редки птици в света. Днес е ред и на останалите.

Калифорнийски кондор

Калифорнийски кондор
Калифорнийският кондор е най-голямата птица в Северна Америка. Както при повечето застрашени видове, популацията му спада драстично през 20-ти век, като остават едва 22 кондора в света. Последните свободни птици са заловени през 1987 г., за да бъде съхранен вида им чрез развъждане. Така между 1988 г. и 1991 г. в дивата природа няма нито един калифорнийски кондор. През 1992 г. птиците започват да бъдат пускани обратно. Към момента, в света има над 279 калифорнийски кондора, като 130 от тях живеят на свобода в Калифорния, Аризона и Мексико.

Голяма индийска дропла

Голяма индийска дропла
Голямата индийска дропла също е била доста разпространена в целия индийски подконтинент. Но според данни от 2008 г. в света са останали по-малко от 1000 големи индийски дропли. Основната заплаха за тях са ловът и унищожаването на естествената им среда.

Райски папагал

Райски папагал
Райският папагал е един от редките видове, които не можем да видим днес. Той е бил необикновена средно голяма птица, обитаваща границата между Куинсланд и Нов Южен Уелс в Австралия. За последно папагал от този вид е видян през 1927г. Големи и продължителни експедиции през годините са търсели доказателства за това, че видът е оцелял, но и до ден-днешен Райски папагали не са открити.

Коледна фрегата

Коледна фрегата
Тази уникална птица може да видите само на Коледния остров в Индийския океан. Тя е една от петте вида фрегати и е най-рядката от тях. Птиците от този вид обичат да летят, не ходят и не плуват. Известни са като „пиратите“ на птиците, защото безмилостно нападат други птици и им крадат храната. Именно от агресивното им поведение е дошло и името на птиците, което всъщност означава боен кораб.
Фрегатите обикновено се срещат по двойки, а на острова са останали не повече от 2000 двойки. Основната заплаха за вида е изчезването на естествената им среда и жълтите луди мравки. Последните вече заемат около 18% от територията на острова и продължават да се множат. Жълтата луда мравка е сред 100-те най-унищожителни видове в света. Тези мравки нападат птичите гнезда и променят цялата екология на острова.

Арата на Спикс

Арата на Спикс
Арата на Спикс също е една от птиците, които вече не се срещат в дивата природа. Това е единственият представител на рода папагали Cyanopsitta. Последните оцелели птици са включени в програми за развъждане. Арата на Спикс се е срещала в Бразилия и има много ограничен хабитат, поради зависимостта си към местно мравчено дърво, в което гнезди. Към 2010г. на света има само 85 такива папагала.

текст: Елена Михайлова
снимки: Internet

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)