cover

Коко – името на една легенда

19 август 2014

На 19 август 1883-та се ражда жената, която направи революция в света на модата, създаде култовия аромат Chanel N.5 и даде отговор на вечния женски въпрос „Какво да облека?“, като конструира непреходната и вечна малка черна рокля. В чест на годишнината от нейното рождение ви представяме няколко интересни факта за великата Мадмоазел:

Габриел Боньор Шанел е истинска бунтарка. Тя не харесва своето детство и заради това пренаписва отново биографията си – от нулата. Измисля си цели три любящи лели, грижовен баща (в действителност реалността е съвсем различна: само на 12 години Коко Шанел постъпва в приют за сираци, заедно с 5-те си братя и сестри, тъй като майка им умира, а бащата ги изоставя. Това сиропиталище се намира в католически манастир и именно там, бъдещият моден дизайнер се научава да шие). След биографията идва ред и на новото име. В младостта си Габриел има участия в кабарета, в репертоара й влизат две любими песни – Ko Ko Ri Ko и Qui Qua Vu Coco: така се появява името Коко. Шанел  успява  да направи това, за което мечтаят жените над двадесет и пет: говори се, че е „намалила“ възрастта си с цели 10 години. При пренаписването на биографията си спестява моментите в пансиона за сираци, за да намали позора, който е изпитвала от бедността и липсата на родители в детството си и упорито твърди, че е родена през 1893, а не през 1883, което я прави 10 години по-млада.

0_77477_f2d34f0a_XL

Коко Шанел казва: „Хора, които стават легенда сами по себе си – ето това е истинска легенда“. По този повод Салвадор Дали веднъж отбеляза: “Тя сама създаде легендата за себе си. Написа историята си – семейство, биография, дата на раждане, смени дори името си.“

0_77489_e71c49bf_XL

Монахините я научили да шие и бродира –умения, които едва ли са достатъчни за да се прекрои напълно идеята за мода при жените, както и техните права, а  Коко прави именно това.

За да създаде своите легендарни костюми тя има дързостта да използва материи, които се считат за изключително мъжки. Стилът й се асоциира с образа на младите момичета от 20-те години на ХХ-ти век – самоуверени и често подхождащи предизвикателно към установените обществени норми. Не се колебае да облече жените в панталони, за да им даде свобода и увереност в движенията. Шанел създава епоха на своеобразен бунт на свободната жена, която не се задоволява с това да бъде аксесоар в ежедневието на мъжете. Модерните дами смело участвали в различни спортове, карали собствени автомобили и посещавали нощни клубове, където слушали джаз и танцували чарлстон.

CN000011570

„Парфюмът е невидим, но незабравим моден аксесоар.  Той оповестява появата на жената и продължава да напомня за нея, когато тя си е отишла. Избирайте сами парфюмите си!“- заявява Коко и създава Chanel No.5. Между другото, дори и дизайна на бутилката на емблематичния аромат е посегателство към мъжкия свят. Лишен от всякаква претенциозност – гладка и равна бутилка, сякаш с мъжки дизайн – сега той заема своето полагаемо място сред експонатите в Музея на модерното изкуство в Ню Йорк. Самият аромат е също, както биха казали днешните психолози, стилно бягство от зоната на психологическия комфорт.  По това време (1921 г.) се счита за провокативно „носенето“ на парфюм с повече „аромати“. Шанел за първи път смесва над 80 аромата, като по този начин слага край на ерата на моно парфюмите. Тя е и първият дизайнер, който създава парфюм, носещ името й – Chanel №5. Години наред той остава класика, милиони жени го използват и днес. Той е сред десетте най-продаваните парфюми в света.

0_7748e_c879811f_orig

Коко е първият и единствен дизайнер, който успя да намери правилния отговор на вечния въпрос: „Какво да облека?“. Панацеята за жените е: малка черна рокля – универсално облекло за почти всички поводи.

През 1926 г. американският Vogue не пропусна да ни информира, че популярността на LBD (съкращението LBD – идва от първите букви на малка черна рокля на английските – little black dress) e равна на популярността на колата Форд: а това е наистина  признание!

tumblr_mx95rdZWuu1skn90eo1_1280

Именно от Шанел започва ерата self- made woman: Коко доказа на света, че жената не е  безпомощно същество, неспособно даже да се облече само, а личност, способна да печели пари на базата на собствения си интелект и талант. Мадмоазел през целия си живот играе в „чуждото“ мъжко поле, но го прави по изключително женски начин –  безапелационно и елегантно в същото време.  С историята си и своя живот вдъхновява жените по света ако не да повярват в себе си, най-малкото да спрат да се съмняват, че не трябва цял живот да прекарват в кухнята – бременни и боси.

mademoiselle_coco_chanel

Знаете ли, че …

Коко обича да повтаря, че в търсенето на нови идеи е ровила в гардеробите на своите любовници. Нейните творения са един вид творчески отчет за авантюрите в личния й живот. Така, по време на близките си контакти с руския княз Дмитрий Романов, братовчед на Николай II, в колекциите й можем да проследим руски мотиви, от времето на аферата с херцога на Уестминстър, най-богатият човек във Великобритания – английски.

0_7747a_ba435937_XL

Шанел никога не е рисувала скици, тя е работила „на живо“ – върху моделите, защото считала, че дрехите трябва да се движат, и вместо молив използвала изключително ножици и карфици. Имала нужда от шивашки ножици и няколко точни движения на ръцете за да направи от безформената материя луксозна дреха.

Coco Chanel

Шанел не допускала в живота си случайни хора. Както при шиенето, в личните си взаимоотношения се водила от вътрешните си усещания – тези, които не й допадат удостоявала с безразличие. Сред приятелския й кръг се срещат имената на Жан Кокто, Салвадор Дали, Пабло Пикасо, Дягилев, Ставински…

0_7748d_2547bab1_XL

Шанел е кредитирана с популяризирането на концепцията си за „бижута“ през 1920 г., тъй като смесва фалшиви перли с истински камъни. Още едно доказателство за иновативността на талантливата Коко.

0_77485_f25843cb_XL

Коко Шанел превръща парадокса в начин на живот и вдъхновение. Преди нея черното се е смятало за цвят на бедността и траура, и жените не смеели да го носят. Дизайнерката счела това за предизвикателство и пуснала облекла само в черно, нейните „мрачни рокли“ се продавали с голям успех. В моделите си, тя взаимствала много от мъжката модя – жакет, вратовръзка, бутони, шапка.

0_77472_c36ddb0b_orig

„Никога не съм искала да имам пари – заявява Коко – но винаги съм се стремяла към независимост.“ Благодарение на комбинация от талант, упоритост и късмет, тя наистина става не само независима, а дори богата.

0_7747b_2fea3c6c_XL

Коко Шанел не изневерила на скандалното си амплоа и в личния си живот. Макар, че имала връзки с някои от най-влиятелните мъже за времето, никога не се жени. Великата Мадмоазел била наистина независима и самостоятелна жена, ценяща свободата си. Говори се, че е отказала на херцога на Уестминстър, под претекст, че херзоци има много, а мадмоазел Шанел е само една и свободна.  Никога не завършва ревютата си с представяне на традиционната булка.

0_77487_dc46988e_XL

„Не могат да взимам пари от жени, пред които коленича, когато коригирам полите им“ – казва Коко и отказва да получава заплащане от най-известните актриси като Ингрид Бергман, или Роми Шнайдер, които тя облича. Шанел също се е грижила за гардероба на Одри Хепбърн, Елизабет Тейлър и Джаки Кенеди Онасис.

07-27sh1

Денят на Мадмоазел започвал с Chanel No.5. Всяка сутрин, Коко Шанел, която прекарва голяма част от живота си в легендарния хотел „Риц“ в Париж, искала камериерката да ароматизира апартамента й с култовия парфюм.

chanel-n5-adv

През  1954 г., Коко казва, че е уморена постоянно да носи в ръцете си чанта, която, в допълнение към всичко останало, да търси къде е оставила. На следващата година дизайнерката представя своето оригинално решение на проблема – ватираната  чанта Chanel 2.55 (зад цифровия код са скрити доста прозаични факти, а именно: датата на създаване на модела – февруари 1955г.) с дълга верижна дръжка, която спокойно може да бъде преметната през рамо, и която остава като твореца си вечна.

cocochanelquote

Няма да сбъркаме ако наречем появата на Коко Шанел като революционна. Със сигурност бихме могли да разделим историята на модата и така – преди да се роди Шанел и след това.

текст: Пепа Попова
снимки: WEB

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)