clinic-doctor-health-hospital

Коктейл от грипни вируси ни атакува в момента

21 декември 2017

В момента се върти коктейл от вируси. Все още има единични случаи на новия грип. Очаква се неговият пик да бъде след празниците, каза доц. Атанас Мангъров. Миналата година грипната епидемия подрани и започна по Коледните празници. Тази година не се очаква такава изненада.

„Обикновено епидемията настъпва в края на декември, началото на януари. У нас все още има единични случаи”, обясни за NOVA доц. Атанас Мангъров, ръководител на Катедрата по инфекциозни болести към Медицинския университет в София.

Първият грипен щам за сезона беше регистриран при 14-годишен пациент на 5 декември.

„Грипните вируси всяка година са различни и правим всичко възможно да се подготвим за тях. Невинаги обаче успяваме”, допълни Мангъров.

По думите все още не се знае кой ще бъде щамът, който ще се вихри тази зима. Много често дори започва един, а след това се добавя втори от друг тип.

„В момента се върти един коктейл от вируси. Особеното при грипа е, че щамът е нов. Значителна част от хората няма да имат антитела срещу него и съответно ще се разболеят”, поясни още доц. Мангъров.

По данни на Световната здравна организация тази зима ще ни атакува новия за Европа щам „Мичиган“.

Симптомите на грипа са главоболие, висока температура, хрема, обща отпадналост, мускулни болки. При начални симптоми на остри респираторни заболявания пациентът трябва да се обръща към личния си лекар за консултация и лечение.

снимка: pexels.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)