13263800_782078715227713_402422898424074037_n

Коледен базар в Люксембург – като една кутия за бижута…

14 декември 2019

Великото и странно Херцогство, както нарекохме Люксембург, дава своя принос в настроението на Централна Европа със своя бляскав Коледен базар. Все пак не бива да забравяме, че той е ситуиран между четири държави с изключителни традиции – Франция, Германия, Белгия и Холандия и всяка една е дала своя отпечатък и влияние! И също, че днес Люксембург определено е модерно място за големия бизнес и финансов център със завиден растеж. Въпреки това Люксембург остава малък, бутиков и изискан град, а Коледния му базар прилича на кутия за бижута!

IMGP8031-880x583

Люксембург е истински интересна компилация от немски традиции и дисциплина, френска кухня и маниери, белгийско-фламандска архитектура и една… подчертана собствена гордост.

IMGP8038

Разположен в сърцето на Европа, днес Люксембург е по-модерен град отвсякога! Концентрацията на финансови и банкови институции привлича в Херцогството все повече млади хора, а Люксембург Сити вече конкурира сериозно себеподобните центрове. В същото време традициите сякаш стават все по-сибни и силни и ето, че Коледните светлини блестят с особено, собствено очарование.

IMGP7967

Прихванал от романтиката на немските градове, Люксембург представя на своите жители и гости изключителен Коледен базар. Идеята, греяното вино, дървените къщички наистина идват по германска линия, но тук веднага се намесва и френсия шик – с музика от латерна, много светлини и тържественост, бутикови играчки и френска кухня! Белгийската намеса, пък,  е в ойстерите и сувенирите. Много шик и много настроение!

IMGP7962

След 18 часа, пред нагиздените павилиони с играчки, подаръци и горещи напитки се стичат жители от четири държави – Германия, Белгия, Франция и разбира се – Люксембург. Тук отдавна няма граници. Нито във физически смисъл, нито в поведението и мисленето на хората. Всички са заедно и се забавляват от сърце със светлините и очарованието на Коледния маркет. И всички говорят минимум три езика. Истинско настроение без граници.

IMGP8022

Тази година най-хубавите атракции са за малчуганите – светещото виенско колело, влакчето на Дядо Коледа, въртележки, захаросани ябълки и кръгчета, играчки и изобилие от настроение.

IMGP7955

IMGP7983

IMGP8017

IMGP8042

Ако пътищата ви кръстосват този район – не пропускайте! Люксембург е прекрасен! И в никакъв случай не пропускайте горещото вино и ябълковите палачинки! А ръчно рисуваните огромни стъклени топки за елхата, са прекрасна идея за освежаване на празничната ви декорация.

IMGP8039

текст и снимки: Валерия Симеонова

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)